Locanda al Convento
-
Kuhinja
planinske jedi iz Furlanije -
Kdo
Jure Preschern -
Odpiralni Čas
vsak danod 10. do 22. ureapril, maj in novemberzaprto -
Naslov
Monte Lussari 184, Višarje, Italija -
Telefon
+39 338 178 1133
-
Splet
www.rifugioalconvento.it -
Email
info@rifugioalconvento.it -
Posebnosti
smučanje z Višarij do Trbiža, božja pot, sobe -
Prostor
vesela družba ob točilnem pultu, polne mize v jedilnici in sončna terasa za hišo
Frika ob planinskem samostanu
Skutni žličniki so z rukolo in vsak dan so enako oblikovani. Vino je iz pipe in komur ni do tega, gre vedno lahko do vinske vitrine, v kateri je ponudba boljša kot v dolini. Pri Juretu vedno veš, kaj te čaka, naj bo zunaj smuka ali romanje. Na sončni terasi je gneča, v polni izbi pa hitra postrežba obotavljive kar pohodi. ”Je še kaj prostora?” Ne sprašuj, prisedi, se bomo že stisnili.
Je klasika, kot povsod na smučiščih, narezek, testenine s paradižnikovo omako, lazanja z ragujem, golaževa juha, na drugi strani ”startne liste” so še dunajski s krompirčkom, svinjski kotlet z zeljem in hrenom ter celo mešano meso na žaru. Zakaj je potem takem Jure, ki ni v vrsti prva, temveč druga gostilna na Višarjah, nekaj posebnega? To vedo le tisti, ki so se prebili v prvo jakostno skupino …, v kateri so ravioli, njoki, polenta in frika! Tudi v Italiji je potrebno zelo dolgo iskati, da je Gostilni pri samostanu pri paštah kdo kos!
Ni le nalezljivi vonj, ki je povsod tam, kjer pašte nastajajo s srcem, ne pa z zajemalko. Je predvsem in enostavno – dobra volja. Ta je še bolj nalezljiva od draženja rikotinega dima v nosnicah in topljivega občutka njokov na jeziku. To je tista preprosta hrana, ki se je ne da posnemati, da pa se jo vsak dan jesti. V raviolih je v nadevu pravilna mešanica krompirja, rikote in staranega ribanega montasia, tako kot v posipu parmezana iz Emilije in dimljene skute iz Karnije, v polenti je pravilna kombinacija grobega mletja in mehkega kuhanja, v trisu pa je prava izbira hišnih specialitet – pastiča z jurčki, raviolov z lokalnim sirom in velikih skutnih žličnikov z rukolo -, ki so za stalne goste smučarskih Višarij bolj pomembne celo od sonca na vrhu štirikilometrskega smuka.
Jedilni list
Salama z balzamičnim kisom
6,00 €
Srnjakov ragu na mehki polenti
8,00 €
Ravioli polnjeni s sirom Montasio
7,00 €
Krompirjevi svaljki s prekajeno skuto
6,50 €
Lazanja z jurčki
7,50 €
Ječmenova rižota z rdečim radičem in klobaso
6,50 €
Svinjski kare z zeljem in hrenom
12,50 €
Frika s polento
7,00 €
Dunajski s krompirčkom
8,50 €
Tiramisu
4,00 €
Domača sacher torta
4,00 €