Restavracija Johnson

 • Kuhinja
  sveže iz morja in čim krajše v kuhinji
 • Kdo
  družina Jurdana, chef Dragan Jurdana
 • Odpiralni Čas
  vsaki dan
  od 12. do 23. ure
  od ponedeljka do srede
  zaprto (od 1.11. do 31.3)
 • Naslov
  Majćevo 9, Mošćenička Draga, Hrvaška
 • Telefon
  +385 51 737 578
 • Splet
  www.johnson.hr
 • Email
  info@johnson.hr
 • Prostor
  majhna terasa s štirimi mizami, dve manjši jedilnici, elegantno

Spoštovanje do morja

V Johnsonu takoj povedo, kaj je pri njih prvo pravilo – dnevni ulov! Zato se (žal!) ne zamujajo s pozdravi iz kuhinje, na pogrinjkih ne razkazujejo oljčnih steklenic in za eno (od dveh) vrst kruha celo priznajo, da je iz trgovine. Vse je pač podrejeno poslušanju. Ko natakar na majhni terasi nad cesto, kjer je pod Učko in nasproti Svetega Petra še pred prvim mrakom prijetno in čisto drugače kot nekaj sto metrov spodaj ob morju v Dragi, začne naštevati, kdo vse ne plava več v morju in kdo vse še vedno miga v kuhinji, ne potrebuješ drugih nadražil. V Johnsonu ne jemlje diha pogled, ki vidi več streh kot Kvarnerja. V Johnsonu ti daje dih morje z druge strani, iz kuhinje.

Tukaj je vprašanje le, ali boste škampe z glavo ali brez nje! Kdor reče ”z glavo”, dobi še zelenjavo. Ker, ko jo odlomiš od repa, so morske trave in alge tam kot priloga, ki se še sveti od mesečine. Nikjer niso škampi na mizi tako živo-morski, tako rožnato-prozorni in tako sladko-čvrsti! Kuhar jim je podstavil le globok krožnik, natakar le limonov kompot (za roke). To se ne je na kilograme in to se ne tekmuje s hitrostjo. Za predjed posrkaš glavo. Za solato pogrizeš njegov zajtrk. Za glavno jed cmokaš z repom. Za sladico se lotiš klešč. Eden zadostuje, da kar se mene tiče, jih drugje pustim živet.

V vsem, kar Dragan Jurdana v svojem Johnsonu počne, ni le eleganca, temveč je tudi spoštovanje. Ko prinesejo kovača, je pod njim le beli pladenj, na njem pa le vzdolžna zareza. Vse drugo je prepuščeno njenemu veličanstvu ribi, ki je bila žrtvovana samo za vas. A brez obreda, blišča, pompa in fanfar, zgolj z ravno toliko toplote, da na kosti ni več mesa, le še čisto bleda rdečica. Koža je pečena, meso je kuhano, glava pa je poslastica, polna želatine, zaradi katere so lastni prsti priboljšek.Jedilni list

Hladna predjed

Fileji svežih inčunov, marinirani v limoni, medu, rožmarinu in rdečem popru

4,50 €

Hobotnica marinirana v mediteranskih zeliščih, jabolčnem kisu in olivnem olju

8,50 €

Surova palamida ali tuna, sojina omaka z olivnim oljem

9,00 €

Topla predjed

Rižota ali pašta s škampi

12,00 €

Črna sipina rižota (za 2 osebi)

21,00 €

Glavna jed

Mešane školjke

12,00 €

Ribji brodet

16,00 €

Brancin ali zobatec ali šargo

50,00 €/kg

Sladica

Čokoladni kolač

3,50 €

Torta s sezonskim sadjem

3,50 €

Vinski list

število vinskih etiket: 77
hišni vinar: Kabola

Rad Dobrojem priporoča

Johnson je primer dobro vodene restavracije, ki se zaveda svoje lokacije nad najlepšo plažo Kvarnerja, a tega ne izkorišča množično, temveč ekskluzivno, toda s sestavinami, ki so najprej v ponos ribičem, šele zatem kuharjem. Jedli boste vse tisto morsko, kar ste že kje drugje, le da bo bolj sveže-pristno.