Schwarzwaldstube

Večne 3 zvezdice

Fotozgodba

Foto zgodba iz Baiersbronna

Obiska decembra 2019
Klik

Foto zgodba iz Baiersbronna

Schwarzwaldstube je restavracija, ki v Nemčiji najdlje nosi 3 Michelinove zvezdice, že od 1992. leta! V njej je chef Harald Wohlfart postal najboljši nemški kuhar novega stoletja. Toda tako dolgo smo se odpravljali v Baiersbronn, da ga je Harald Wohlfart po 41 letih zapustil, teden dni po našem obisku (decembra 2019) pa je požar popolnoma uničil restavracijo.

Toda Wohlfartovega naslednika Torstena Michela je Gault-Millau primerjal z Mozartom: ”Deluje sramežljivo kot kak ministrant, kuha pa kot bog,” Michelin pa mu je takoj podaljšal (3)zvezdniški status. In od pomladi 2020 vas Schwarzwaldstube pričakuje še lepši.

Leta 1789 je Tobias Finkbeiner, v letu Francoske revolucije, začel svojo revolucijo – užitka. Iz gostilne za gozdne delavce v Črnem gozdu (Schwarzwald) je čez cesto postopoma rasel hotel Traube Tonbach. Hotel sedme generacije Finkbeiner ima danes 5 zvezdic, 153 sob, suit in apartmajev, 300 zaposlenih in ob Schwarzwaldstube s tremi Michelinovimi zvezdicami še Köhlerstube z eno.

Ocena – 5 srčkov:
To sta dovršenost in eleganca najvišje kuhinje in preprostost ter spoštovanje (sestavin) velikega chefa. To so jedi, od katerih nobena ne kriči in vpije, to je kuhinja, ki ne povzroči ognjemeta ali orgazma, to je restavracija, ki ni za skalp, temveč ”le” za doživetje. To je le vse tako kot mora biti, v strežbi, na mizi, na krožnikih in v ustih!Vinski list

Sommelier Stéphane Gass je prvič prišel v Schwarzwaldstube, ko ga je za darilo ob 18. rojstnem dnevu babica peljala na večerjo. In je ostal … Vinska karta je nemško bogata in francosko impresivna, med nekaj tisoč etiketami pa je bil prav ob našem obisku eno od vin večera (na kozarec) tudi sauvignon opoka, 2016, Marjana Simčiča.

Rad Dobrojem priporoča

Veliko je na svetu odličnih restavracij, a mnoge med njimi so modne, kar pomeni, da so odlične danes, vprašanje pa je, če bodo tudi jutri. Schwarzwaldstube pa je ena od tistih (s tremi zvezdicami), ki je večna. To je njen chef Torsten Michel dokazal po odhodu Haralda Wohlfarta (leta 2017) in to bodo lastniki dokazali z obnovo po požaru (v začetku januarja 2020).