Ajdov galette z jurčki, kozjim sirom in orehi
Sestavine
- TESTO
- 8 vejic timijana
- 120 g mrzlega masla
- 100 g moke
- 50 g ajdove moke
- 1 rumenjak
- sol, poper
- NADEV
- 300 g svežih jurčkov
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 2 žlici masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g kremnega sira
- 1 jajce
- 1/2 žličke nastrgane limonine lupine
- muškatni orešček
- 60 g kozjega camemberta (Hofer)
- 30 g orehov
- 1 žlica limonovega olja
- 3 žlice brusnične marmelade

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 979 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
4 vejice timijana osmukamo in lističe sesekjamo. Maslo narežemo na majhne kocke. Moko, ajdovo moko, timijan, kocke masla, rumenjak, sol in poper hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Jurčke narežemo na 5 mm debele rezine. Šalotko in česen drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in olje, dodamo jurčke in jih praimo 2 minuti. Vmešamo šalotko in česen ter pražimo še 2 minuti. Začinimo jih s soljo in poprom ter rahlo ohladimo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj (180 stopinj z ventilatorjem). Kremni sir, jajce in limonovo lupino gladko zmešamo ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Testo tanko razvaljamo v krog s premerom 30 cm in ga položimo na pekač. Premažemo ga z sirovo kremo in pri tem pustimo prosti 5 cm rob. Po kremo potresemo pečene jurčke in rob testa ob strani zapognemo čez nadev.
Galette pečemo na drugi rešetki od spodaj 25 minut. Camembert narežemo na manjše kose. Pečeno galette potresemo s kozjim sirom in orehi ter pešemo še 5 do 10 minut. Pred serviranjem jo potresemo s preostalim osmukanim timijanov, pokapljamo z imonovim oljem in potresemo z brusnicami.