Sestavine

  • TESTO
  • 8 vejic timijana
  • 120 g mrzlega masla
  • 100 g moke
  • 50 g ajdove moke
  • 1 rumenjak
  • sol, poper
  • NADEV
  • 300 g svežih jurčkov
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 150 g kremnega sira
  • 1 jajce
  • 1/2 žličke nastrgane limonine lupine
  • muškatni orešček
  • 60 g kozjega camemberta (Hofer)
  • 30 g orehov
  • 1 žlica limonovega olja
  • 3 žlice brusnične marmelade

Uvod

Ajdova moka je vsestransko uporabna, je manj kalorična od drugih žit in ne vsebuje glutena. Njen okus je zemeljski, oreškast, poln in bogat. Ni čudno, da je za Slovence ob trti sveta rastlina. A ne le za žgance! Zato smo iz ajde spekli debelo palačinko z zavihanim robom, ki ji Francozi pravijo galette, pri nas pa je ponvičnik. Takšno krhko testo se ne zvija, temveč oblaga, seveda s tistim, kar ima ajda tako rada: jurčki, kozji sir, orehi. To pa imamo radi, kajne, mi vsi....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 979 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

4 vejice timijana osmukamo in lističe sesekjamo. Maslo narežemo na majhne kocke. Moko, ajdovo moko, timijan, kocke masla, rumenjak, sol in poper hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Jurčke narežemo na 5 mm debele rezine. Šalotko in česen drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in olje, dodamo jurčke in jih praimo 2 minuti. Vmešamo šalotko in česen ter pražimo še 2 minuti. Začinimo jih s soljo in poprom ter rahlo ohladimo.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj (180 stopinj z ventilatorjem). Kremni sir, jajce in limonovo lupino gladko zmešamo ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

4

Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Testo tanko razvaljamo v krog s premerom 30 cm in ga položimo na pekač. Premažemo ga z sirovo kremo in pri tem pustimo prosti 5 cm rob. Po kremo potresemo pečene jurčke in rob testa ob strani zapognemo čez nadev.

5

Galette pečemo na drugi rešetki od spodaj 25 minut. Camembert narežemo na manjše kose. Pečeno galette potresemo s kozjim sirom in orehi ter pešemo še 5 do 10 minut. Pred serviranjem jo potresemo s preostalim osmukanim timijanov, pokapljamo z imonovim oljem in potresemo z brusnicami.

Oceni