Sestavine

  • TESTO
  • 130 g mehkega masla
  • 100 g ajdove moke
  • 150 g pšenične moke (tip 405)
  • 1 rumenjak
  • NADEV
  • 4 glave belgijskega radiča, vitlofa
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 veliki šalotki
  • 2 žlici masla
  • 200 g gorgonzole
  • 200 ml mleka
  • sol, poper
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Še en recept za tart vedno prav pride, še posebej, ker je ta poseben zaradi ajdove moke, torej ni francoski, temveč naš … Testo tako ni le podlaga nadevu, temveč tudi nosilec prepoznavnega in polnega okusa, ki pride prav v zimskih mesecih. Zato je tudi nadev za hladne dni, z vitlofom, belgijskim radičem, zimsko siljenim v temi in na toplem, s prijetno grenkobo, ki greje, in sočnostjo, ki že kliče pomlad, ter krepko, plesnasto gorgonzolo, da takšna slana pita diši še naslednji dan. Pravzaprav je še boljša, če se uspete vzdržati skušnjave in je ne prerežete takoj, ko jo vzamete iz pečice....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Klara 2012, Kerin
 
Postopek
1

Štirioglati model za tarte (21 x 31 cm) ali okrogli model s premerom 24 cm dobro namastimo. Obe vrsti moke, maslo, ščepec soli, rumenjak in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo. Testo sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Medtem radič razrežemo na četrtine. V ponvi segrejemo olje, vanj naložimo radič in pečemo na srednji vročini na vsaki strani 2 minuti. Pečeni radič poberemo iz ponve ter rahlo solimo in popramo.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo tanko razvaljamo med dvema listoma papirja za peko. Položimo ga v model, z vilicami večkrat prebodemo, pokrijemo s papirjem za peko in v model nasujemo suhi grah za obtežitev. Model postavimo v sredino pečice za 12 minut, nato odstranimo papir z grahom vred in pečemo še 5 minut.

4

Pečeno testo rahlo ohladimo. Medtem čebulo drobno sesekljamo, stekleno opražimo v majhni ponvi na maslu in ohladimo. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke. V skledi zmešamo mleko, dušeno čebulo in polovico narezane gorgonzole. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter na koncu v mleko zamešamo še rumenjaka.

5

Na testo porazdelimo sirovo kremo in nanjo naložimo pečeni radič. Potresemo s preostalo gorgonzolo in model postavimo na spodnjo rešetko v ogreti pečici ter pečemo 25 minut. Pred serviranjem tarte potresemo s peteršiljem.

Oceni