Ajdov tarte z vitlofom in gorgonzolo
Sestavine
- TESTO
- 130 g mehkega masla
- 100 g ajdove moke
- 150 g pšenične moke (tip 405)
- 1 rumenjak
- NADEV
- 4 glave belgijskega radiča, vitlofa
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 veliki šalotki
- 2 žlici masla
- 200 g gorgonzole
- 200 ml mleka
- sol, poper
- 2 rumenjaka
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: Klara 2012, Kerin
Štirioglati model za tarte (21 x 31 cm) ali okrogli model s premerom 24 cm dobro namastimo. Obe vrsti moke, maslo, ščepec soli, rumenjak in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo. Testo sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Medtem radič razrežemo na četrtine. V ponvi segrejemo olje, vanj naložimo radič in pečemo na srednji vročini na vsaki strani 2 minuti. Pečeni radič poberemo iz ponve ter rahlo solimo in popramo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo tanko razvaljamo med dvema listoma papirja za peko. Položimo ga v model, z vilicami večkrat prebodemo, pokrijemo s papirjem za peko in v model nasujemo suhi grah za obtežitev. Model postavimo v sredino pečice za 12 minut, nato odstranimo papir z grahom vred in pečemo še 5 minut.
Pečeno testo rahlo ohladimo. Medtem čebulo drobno sesekljamo, stekleno opražimo v majhni ponvi na maslu in ohladimo. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke. V skledi zmešamo mleko, dušeno čebulo in polovico narezane gorgonzole. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter na koncu v mleko zamešamo še rumenjaka.
Na testo porazdelimo sirovo kremo in nanjo naložimo pečeni radič. Potresemo s preostalo gorgonzolo in model postavimo na spodnjo rešetko v ogreti pečici ter pečemo 25 minut. Pred serviranjem tarte potresemo s peteršiljem.