Sestavine

  • 150 g oljupljene ajdove kaše
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 velika šalotka
  • 1 strok česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 50 ml belega vina
  • sol, poper
  • sladkor
  • 60 g grojer sira
  • 50 g creme fraiche
  • 20 g mehkega masla
  • 400 g belih belušev
  • 2 limoni
  • 1 žlička sladkorja
  • 6 rezin dimljene šunke

Uvod

Beluši so stalnica, na katero vsako leto komaj čakamo do maja. Zato je čakanje potrebno dobro izkoristiti, da stalnica ne bo imela vedno enake priloge (a la holandska omaka). Zato smo jim tokrat namenili rižoto, toda iz ajdove kaše, toda olupljene, da se bolje poda nežnim in sočnim belušem, ki jim okus okrepimo pod žarom (v pečici).

Toda pravo presenečenje se zgodi na krožniku. Niste vedeli, kajne, da se meso iz tunke tako dobro spozna na ajdovo kašo in beluše....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 843 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Zelenjavno juho zavremo in odstavimo. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. V posodi za rižoto segrejemo 2 žlici olja, dodamo šalotko in česen ter na srednji vročini stekleno opražimo. Ajdovo kašo oplaknemo v cedilu, stresemo v kozico in pražimo 1 minuto.

2

Dolijemo vino, ga pokuhamo in dolijemo toliko vroče juhe, da je kaša pokrita.Rižoto kuhamo na majhni vročini 20 do 25 minut, vmes večkrat premešamo in dolivamo preostalo juho. Grojer sir naribamo. Pečico segrejemo na žar funkcijo.

3

Beluše olupimo, odlomimo spodnji oleseneli del in naložimo v pekač obložen s papirjem za peko. 1 limono narežemo na tanke rezine. Stisnemo polovico druge limone in sok zmešamo s preostalim oljem, sladkorjem, soljo in poprom. Z marinado premažemo beluše, jih potresemo z limonovimi rezinami in pekač postavimo pod žar za 7 do 8 minut.

4

V kuhano rižoto zamešamo naribani sir, creme fraiche in maslo. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Na ogreta krožnika naložimo rižoto, pečene beluše in rezine dimljene šunke. Po želji okrasimo s cvetovi boreča.

Oceni