Sestavine

  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici masla
  • 200 g ajdove kaše
  • 100 ml belega vina
  • 250 g enoki gob
  • 1 žlica olja
  • sol, poper
  • 1 žlička Quatre Epices (začimbna mešanica)
  • 40 g naribanega parmezana
  • 2 žlici naribanega hrena
  • 100 g svežega kozjega sira
  • kreša ali sesekljani peteršilj za dekoracijo

Uvod

Ajdova kaša z jurčki je tradicionalna slovenska jed, če beremo jedilne liste slovenskih domačih gostiln. Dokler ni v modo prišla ješprenjeva ričota, je bila to ”naša rižota”. Pa čeprav praženi ajdovi kaši tudi jurčki ne pomagajo, da bi bila čisto nasprotje rižote, ki mora biti kremno gostljata, ne pa izsušeno sipka. Torej smo ajdovo kašo skuhali kot rižoto! In jo še popravili s svežimi enoki gobami, ribanim hrenom in mladim kozjim sirom.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 684 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

V loncu zavremo juho in jo hranimo na toplem. Šalotko in strok česna drobno sesekljamo. V kozici za pripravo rižote segrejemo žlico masla ter šalotko in česen stekleno opražimo. Dodamo ajdovo kašo, pražimo 1 minuto, dolijemo vino in ga skoraj v celoti pokuhamo.

2

Dolijem malo juhe in med mešanjem kuhamo na srednji vročini 20 minut. Med kuhanjem sproti dolivamo preostalo juho, da se kaša ne izsuši. Medtem očistimo gobe in preostali strok česna narežemo na tanke rezine.

3

V ponvi segrejemo in pražimo gobe s česnom 3 do 4 minute. Začinimo s soljo, poprom in začimbno mešanico. Gobe hranimo na toplem.

4

V rižoto zamešamo parmezan, hren in preostalo maslo. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Rižoto naložimo v ogreta krožnika, potresemo z nadrobljenim kozjim sirom in pečenimi gobami ter na koncu s peteršiljem ali krešo.

Oceni