Ajdovi njoki s kranjsko klobaso in vitlofom
Sestavine
- 300 g svežih ajdovih njokov
- 1 kranjska klobasa
- 2 glavi belgijskega radiča
- 1 šalotka
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
- 2 žlici masla
- 2 žlici sveže naribanega hrena
- 4 žlice marmelade iz pečenih sliv
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
- Priporočeno vino: Modra frankinja excellent 2017, Jelenič
Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. Kranjsko klobaso narežemo na majhne kose. Belgijskemu radiču izrežemo grenki kocen in liste narežemo na 1 cm velike trakove.
Njoke skuhamo al dente in jih s penavko poberemo iz vode na krožnik, da se odcedijo. Pri tem shranimo 100 ml vode od kuhanja.
V ponvi segrejemo olje in narezano kranjsko pražimo 5 minut na srednji vročini. Dodamo šalotko, pražimo še 2 minuti in nato v ponev stresemo še narezani vitlof. Vse skupaj dušimo na majhni vročini 2 minuti. Solimo in popramo, dolijemo vodo od kuhanja in kuhamo še 2 minuti.
V veliki ponvi segrejemo maslo, dodamo kuhane njoke in jih pražimo na močni vročini, da rahlo porjavijo. V ogreta krožnika naložimo pečene njoke in jih potresemo s kranjsko klobaso in vitlofom. Po vrhu potresemo z naribanim hrenom, na krožnik dodamo slivovo marmelado in takoj serviramo.