Sestavine

  • 300 g svežih ajdovih njokov
  • 1 kranjska klobasa
  • 2 glavi belgijskega radiča
  • 1 šalotka
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici sveže naribanega hrena
  • 4 žlice marmelade iz pečenih sliv

Uvod

Pri chefih, ki želijo, da se jim prepustimo, to velikokrat preveč utrudi. Že tako je hodov veliko, potem pa je še v vsakem preveč sestavin, okusov, tehnik, idej in egov. Doma, kjer želimo, da se preproste jedi prepustijo nam, in to čim prej, čim lažje in na čim manj krožnikih, pa je drugače - zaželeno je, da ena jed hkrati poskrbi za zadovoljenost (sitost) in zadovoljnost (kakovost). To pa nam uspe s kombinacijo različnosti in pestrosti!

Zato so njoki ajdovi, omako pa jim naredi kranjska klobasa. ker je namesto mesnega raguja, ni rezana, temveč trgana, brez ovoja, in da je jed še bolj kontrastno zanimiva, so v klobasi tepke po receptu Uroša Štefelina, v omaki pa za svežino belgijski radič, vitlof, za pikantnost sveže ribani hren, in za presenečenje (na robu krožnika) marmelada iz praženih sliv. Pa še ni konec, v solatni skledi, ker je potrebno z grenkobo shujšati težo, je zimski radič, v kozarcu, ker je dobrodošla še sladka trpkost zrelih taninov, pa modra frankinja. Vse na enem krožniku, da se mu prepustiš!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja excellent 2017, Jelenič
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. Kranjsko klobaso narežemo na majhne kose. Belgijskemu radiču izrežemo grenki kocen in liste narežemo na 1 cm velike trakove.

2

Njoke skuhamo al dente in jih s penavko poberemo iz vode na krožnik, da se odcedijo. Pri tem shranimo 100 ml vode od kuhanja.

3

V ponvi segrejemo olje in narezano kranjsko pražimo 5 minut na srednji vročini. Dodamo šalotko, pražimo še 2 minuti in nato v ponev stresemo še narezani vitlof. Vse skupaj dušimo na majhni vročini 2 minuti. Solimo in popramo, dolijemo vodo od kuhanja in kuhamo še 2 minuti.

4

V veliki ponvi segrejemo maslo, dodamo kuhane njoke in jih pražimo na močni vročini, da rahlo porjavijo. V ogreta krožnika naložimo pečene njoke in jih potresemo s kranjsko klobaso in vitlofom. Po vrhu potresemo z naribanim hrenom, na krožnik dodamo slivovo marmelado in takoj serviramo.

Oceni