Arancini in paradižnik s kaprami
Sestavine
- 650 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica žafranike
- 150 g riža za rižoto
- 60 ml oljčnega olja
- 50 ml suhega belega vina
- 50 g naribanega parmezana
- sol, poper
- 20 g orehov
- 50 g sira scamorza (dimljena mocarela)
- 40 g moke
- 2 jajci
- 100 g drobtin
- 1 l olja za cvrenje
- 400 g paradižnika Lušt
- 3 kom stebelene zelene
- 2 zelena čilija
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 100 g rdeče čebule
- 30 g majhnih kaper
- 1 žlička limonovega soka
- 20 g rozin

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ čas za hlajenje)
- Priporočeno vino: Chardonnay selekcija 2014, Marjan Simčič
V loncu zavremo 500 ml jušne osnove in žafraniko ter precedimo. V kozici rahlo segrejemo 20 ml olja, dodamo riž in pražimo na majhni vročini 1 minuto. Dolijemo vino, malce pokuhamo in zalijemo z žafranikovo juho. Riž kuhamo na majhni vročini 35 minut, vmes večkrat premešamo. V kuhani riž zamešamo parmezan in začinimo s poprom.
Pekač obložimo s prozorno folijo, nanjo porazdelimo kuhani riž, ga pokrijemo z drugim listom folije in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Paradižnike blanširamo v vreli vodi 1 minuto, jih prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Razrežemo jih na četrtine, odstranimo semenje in jih narežemo na majhne kocke. Stebelno zeleno očistimo in narežemo na majhne kocke.
Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Čilija po dolžini prerežemo na polovico, odstranimo semenje in ju drobno sesekljamo. V širokem nizkem loncu rahlo segrejemo preostalo olje, dodamo čebulo, zeleno in čilije ter pražimo na majhni vročini 7 minut.
Vmešamo paradižnikove kocke, kapre in rozine, dolijemo preostalo juho ter omako kuhamo na majhni vročini 7 minut. Vmešamo peteršilj ter začinimo s soljo in poprom.
Orehe drobno sesekljamo, sir narežemo na drobne kocke in oboje zmešamo. Kuhani riž razdelimo na 6 porcij. Vsako sploščimo v dlani, v sredino položimo žličko nadeva in oblikujemo v kroglo.
Tako pripravljene riževe krogle povaljamo v moki, stepenem jajcu in drobtinah. V loncu segrejemo olje na 170 stopinj, vanj previdno položimo arancine in jih zlato rjavo ocvremo. Ocvrte arancine odcedimo na kuhinjskem papirju. Še vroče postrežemo s paradižnikvo omako.