Arašidovi piškoti s slano karamelo
Sestavine
- MASLENO TESTO ZA PIŠKOTE
- 65 g sladkorja v prahu
- sol
- 250 g moke
- 150 g mrzlega masla
- 1 jajce
- okrogli model za kekse s premerom 4,5 cm in 3,5 cm
- ARAŠIDOVA KREMA IN SLANA KARAMELA
- 200 ml sladke smetane
- 125 g sladkorja
- 160 g bele čokolade
- 50 g mehkega masla
- solni cvet
- 30 g praženih arašidov
- 80 g arašidovega masla
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 25 do 30 kosov
- Hranilna vrednost: 193 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 40 minut (+ 1 ura za hlajenje)
Za kremo zavremo sladko smetano. V drugi posodi karameliziramo sladkor in počasi dolijemo vročo smetano. Kuhamo na majhni vročini, da se karamela raztopi v gladko omako.
Kuverturo sesekljamo, maslo narežemo na majhne kocke. Oboje eno za drugim zamešamo v karamelno kremo. Dodamo še krepki ščepec solnega cveta. Kremo pustimo ohladiti.
Testo na pomokani delovni površini razvaljamo 5 mm debelo in z modelom 4,5 cm izrežemo kroge. Nato iz polovice krogov z manjšim modelom 3,5 cm ponovno izrežemo kroge. Ostanke testa ponovno pregnetemo, razvaljamo in izrežemo kroge, tako da testo porabimo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Piškote naložimo na dva pekača obložena s papirjem za peko. Prvi pekač postavimo v sredino pečice in piškote pečemo 10 do 12 minut do zlato rjave barve. Postopek ponovimo z drugim pekačem. Pečene piškote ohladimo na rešetki.
V ohlajeno karamelno kremo zamešamo arašidovo maslo in s kremo napolnimo dresirno vrečko z nastavkom v obliki zvezde. Pražene arašide grobo sesekljamo.
Cele piškote premažemo z malo kreme in nanje položimo piškotne obroče. V sredino nabrizgamo kremo in vsakega potresemo s sesekljanimi arašidi in ščepcem solnega cveta. Rok trajanja piškotov: 2 do 3 tedne nepredušno zaprti v škatli za piškote.