Sestavine

  • MASLENO TESTO ZA PIŠKOTE
  • 65 g sladkorja v prahu
  • sol
  • 250 g moke
  • 150 g mrzlega masla
  • 1 jajce
  • okrogli model za kekse s premerom 4,5 cm in 3,5 cm
  • ARAŠIDOVA KREMA IN SLANA KARAMELA
  • 200 ml sladke smetane
  • 125 g sladkorja
  • 160 g bele čokolade
  • 50 g mehkega masla
  • solni cvet
  • 30 g praženih arašidov
  • 80 g arašidovega masla

Uvod

Novoletnim keksom in piškotom se godi krivica! Čeprav so tako dobri, jih pečemo le decembra. Zakaj?! Piškoti, ki v božičkovi plehnati škatli ostanejo sveži do zadnjega (do 3 tedne), si zaslužijo, da zadišijo tudi med letom. Saj pridejo vedno prav, ko ob popoldanski kavi ”pade sladkor”.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 25 do 30 kosov
  • Hranilna vrednost: 193 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 40 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Za kremo zavremo sladko smetano. V drugi posodi karameliziramo sladkor in počasi dolijemo vročo smetano. Kuhamo na majhni vročini, da se karamela raztopi v gladko omako.

2

Kuverturo sesekljamo, maslo narežemo na majhne kocke. Oboje eno za drugim zamešamo v karamelno kremo. Dodamo še krepki ščepec solnega cveta. Kremo pustimo ohladiti.

3

Testo na pomokani delovni površini razvaljamo 5 mm debelo in z modelom 4,5 cm izrežemo kroge. Nato iz polovice krogov z manjšim modelom 3,5 cm ponovno izrežemo kroge. Ostanke testa ponovno pregnetemo, razvaljamo in izrežemo kroge, tako da testo porabimo.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Piškote naložimo na dva pekača obložena s papirjem za peko. Prvi pekač postavimo v sredino pečice in piškote pečemo 10 do 12 minut do zlato rjave barve. Postopek ponovimo z drugim pekačem. Pečene piškote ohladimo na rešetki.

5

V ohlajeno karamelno kremo zamešamo arašidovo maslo in s kremo napolnimo dresirno vrečko z nastavkom v obliki zvezde. Pražene arašide grobo sesekljamo.

6

Cele piškote premažemo z malo kreme in nanje položimo piškotne obroče. V sredino nabrizgamo kremo in vsakega potresemo s sesekljanimi arašidi in ščepcem solnega cveta. Rok trajanja piškotov: 2 do 3 tedne nepredušno zaprti v škatli za piškote.

Oceni