Artičoke, koriander in paprika
Sestavine
- 6 velikih artičok
- 1 limona
- 3 žlice koriandrovih semen
- 2 stroka česna
- 1 strok čilija
- 1 žlička nastrgane limonine lupinice
- 2 žlici mlete sladke paprike
- 3 žlice drobtin
- sveže mleti črni poper
- solni cvet
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 10 žlic olivnega olja
- 500 g majhnega mladega krompirja
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 547 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Piro chardonnay supreme 2011, Marjan Jakončič
V veliko skodelo nalijemo 1 l mrzle vode in vanjo stisnemo sok limone. Artičoke očistimo (odrežemo zgornjo tretjino in odstranimo kar nekaj slojev zunanjih listov) in iz sredine s pomočjo žličke odstranimo seno artičoke. Nato jih razrežemo na osmine. Tako pripravljene artičoke takoj položimo v vodo, da ne porjavijo.
V majhni ponvi pražimo koriander 3 minute na nizki temperaturi in ga nato grobo zdrobimo v možnarju. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Čili prerežemo na polovico, odstranimo semenje in ga narežemo na tanke trakove.
V skodeli zmešamo mleti koriander, česen, čili, limonino lupinico, sladko papriko, drobtine, paradižnikovo mezgo in olje. Začinimo s solnim cvetom in poprom. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Krompir umijemo in osušimo.
Dobro odcejene artičoke in krompir zmešamo z začimbno pasto, stresemo na pekač in postavimo v pečico na drugo rešetko od spodaj za 30 minut. Vmes zelenjavo večkrat premešamo. Po polovici pečenja pokrijemo z alu folijo. Nato pekač prestavimo v sredino pečice in pečemo še 5 minut odkrito.