Artičoke s krompirjevo majonezo
Sestavine
- 6 majhnih artičok
- 2 limoni
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 300 ml belega vina
- 400 ml zelenjavne juhe
- sol
- 7 žlic repičnega olja
- 250 g krompirja
- 4 vejice bazilike
- 4 vejice peteršilja
- solni cvet
- 1 žlica lešnikovega ali pistacijevega olja

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 482 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2012, Marjan Simčič
Za očiščene artičoke pripravimo v večji posodi 1 l vode in sok stisnjene limone. Artičoke očistimo (odrežemo pecelj, odstranimo zunanje trde liste in odrežemo dobro polovico zgornjega dela artičoke; na spodnji strani odstranimo ostanke listov in s pomočjo majhne žličke odstranimo neužitno seno v sredini artičoke) in jih takoj položimo v posodo z limonovo vodo.
Čebulo in česen sesekljamo, stekleno opražimo v olju ter zalijemo z vinom in juho. Solimo in dolijemo 3 žlice limonovega soka. V tako pripravljen prevretek naložimo očiščene artičoke in kuhamo pokrite na majhni vročini 10 minut.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in do mehkega skuhamo v slani vodi. Kuhani krompir odcedimo in stresemo v ozko visoko posodo. Dolijemo 100 ml tekočine, v kateri so se kuhale artičoke in repično olje ter vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladko majonezo.
Baziliko in peteršilj osmukamo, prelijemo z lešnikovim oljem in potresemo s solnim cvetom. Kuhane artičoke poberemo iz vode, jih na glavo postavimo na krožnik in dobro odcedimo.
Odcejene artičoke naložimo na servirna krožnika, jih napolnimo s krompirjevo majonezo in okrasimo z mariniranimi zelišči. Zraven ponudimo hrustljavo bageto.