Sestavine

  • 12 majhnih artičok
  • 2 limoni
  • sol
  • olivno olje
  • 4 žlice parmezana

Uvod

Ko so artičoke tako mlade, jih je potrebno le dobro obrezati. Brez milosti! Potem pa je vse gotovo v nekaj minutah. Kuhanje z limono, pečenje na žaru (5 do 7 minut) in posipavanje s parmezanom, ki ustvari omako, da si je tako prijetno oblizovati prste.

Za prilogo, čeprav ne z žara, priporočamo krompirjev pire. Zato, ker je tudi česen še mlad in se tako rad valja v vročem olivnem olju, ki ga je potrebno le še preliti preko pireja. S skledo solate se lahko pred takšno usklajeno akcijo obeh - on ob žaru, ona ob pireju - skrijejo največji, najdražji in najboljši kosi mesa!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: penina Bagueri Rose, Klet Brda
 
Postopek
1

V posodo nalijemo 1 l vode in dodamo stisnjeni sok limone. Artičoke očistimo tako, da na vrhu odrežemo tretjino, odstranimo vse trde lističe ob strani, prerežemo na polovico in odstranimo slamo v notranjosti. Takoj jih položimo v limonino vodo.

2

Zavremo vodo, sol in prerezano limono. V tej vodi kuhamo artičoke na srednji temperaturi 15 do 20 minut (da so na pritisk še malce čvrste). Kuhane artičoke dobro odcedimo in osušimo na kuhinjski krpi.

3

Pokapljamo jih z oljem, rahlo posolimo in pečemo na žaru 5 do 7 minut. Potresemo jih s parmezanom in pred serviranjem še rahlo pokapljamo z oljem. Odlična priloga je penast krompirjev pire s česnom.

4

Česen (poljubna količina) olupimo in narežemo na tanke rezine. V majhni ponvi segrejemo nekaj žlic olja, dodamo česen in ga pražimo na majhni temperaturi do svetlo rjave barve. Rahlo solimo in prelijemo preko pireja.

Oceni