Artičoke z žara s parmezanom
Sestavine
- 12 majhnih artičok
- 2 limoni
- sol
- olivno olje
- 4 žlice parmezana
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: penina Bagueri Rose, Klet Brda
V posodo nalijemo 1 l vode in dodamo stisnjeni sok limone. Artičoke očistimo tako, da na vrhu odrežemo tretjino, odstranimo vse trde lističe ob strani, prerežemo na polovico in odstranimo slamo v notranjosti. Takoj jih položimo v limonino vodo.
Zavremo vodo, sol in prerezano limono. V tej vodi kuhamo artičoke na srednji temperaturi 15 do 20 minut (da so na pritisk še malce čvrste). Kuhane artičoke dobro odcedimo in osušimo na kuhinjski krpi.
Pokapljamo jih z oljem, rahlo posolimo in pečemo na žaru 5 do 7 minut. Potresemo jih s parmezanom in pred serviranjem še rahlo pokapljamo z oljem. Odlična priloga je penast krompirjev pire s česnom.
Česen (poljubna količina) olupimo in narežemo na tanke rezine. V majhni ponvi segrejemo nekaj žlic olja, dodamo česen in ga pražimo na majhni temperaturi do svetlo rjave barve. Rahlo solimo in prelijemo preko pireja.