Sestavine

  • 1 majhen zreli mango
  • 60 g praženih pinjol
  • 1 žlička sesekljanega koriandra ali peteršilja
  • 20 ml jabolčnega kisa
  • 5 žlic limonovega soka
  • 120 ml oljčnega olja
  • 1 žlička medu
  • sol, poper
  • mleti koriander
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • tabasco omaka
  • česen v prahu
  • 2 lista vlečenega testa
  • 3 žlice masla
  • 2 zrela avokada
  • 1 majhno jabolko (Granny Smith)
  • 6 svežih Jakobovih pokrovač
  • 6 velikih kozic
  • 3 žlice ghee masla

Uvod

Avokado in mango se ljubita. Tako kot pokrovača in kozica. Zelenjava, sadje, morje, vse skupaj pa povežejo pinjole. Skupinska romantika na krožniku! Vsi se imajo radi, vsi se razumejo med seboj, vsi si medsebojno pomagajo, vsak da najboljše od sebe in sprejme najboljše od drugih, vsi za enega in ene vilice za vse. Ko je avokado lepo zrel, je obvezno, da vas je za mizo čim več, saj je takšna predjed pripravljena brez težav. Užitki pa so nato skupinski!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut (+ 1 ura za mariniranje)
  • Priporočeno vino: penina Brut nature, Štrukelj
 
Postopek
1

Mango olupimo in narežemo na drobne kocke (velikost pinjol). V skledi zmešamo narezani mango, pražene pinjole, 50 ml oljčnega olja, jabolčni kis, 2 žlici limonovega soka, sveži koriander in med. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom, krepkim ščepcem mletega koriandra, ščepcem česna, čilijevimi kosmiči in brizgom tabasco omake. Skledo prekrijemo s prozorno folijo in mango salso postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Maslo stopimo v kozici na majhni vročini. Pekač obložimo s papirjem za peko. Iz vlečenega testa s kovinskim obodom (premer 6 cm) izrežemo 12 krogov. Naložimo jih na pekač, vsakega premažemo s stopljenim maslom ter rahlo potresemo s soljo, sveže mletim poprom in mletim koriandrom. Pečemo v sredini pečice 3 do 4 minute, nato hrustljavo testo ohladimo.

3

Avokado in jabolko olupimo ter narežemo na majhne kocke. Dodamo 3 žlice limonovega soka in 50 ml oljčnega olja ter začinimo s soljo, mletim ingverjem in sveže mletim poprom. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik do serviranja.

4

Pred serviranjem marinirani avokado s pomočjo kovinskega oboda (premer 6 cm) na krožnikih oblikujemo v stolpiče. Naokrog porazdelimo marinirani mango.

5

Kozice osušimo s papirjem ter začinimo s soljo in kajenskim poprom. Pred serviranjem v majhni ponvi segrejemo preostalo olje in kozice na hitro opečemo na srednji vročini. Poberemo jih iz ponve in zavijemo v alu folijo, da ostanejo tople.

6

Ponev obrišemo do suhega in na močni vročini segrejemo ghee maslo. V njem pečemo pokrovače na močni vročini 1 do 2 minuti oz. da zlato porjavijo. Med pečenjem školjke z lopatko pritisnemo ob dno ponve, da se zapečejo. Nato jih obrnemo, rahlo solimo in popramo ter pečemo še 1 minuto.

7

Na avokadov tatar položimo hrustljavo testo in pečeno Jakobovo školjko. Drugi hrustljavi krog položimo na krožnik in nanj pečeno kozico.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)