Avokado, mango, pinjole, morje
Sestavine
- 1 majhen zreli mango
- 60 g praženih pinjol
- 1 žlička sesekljanega koriandra ali peteršilja
- 20 ml jabolčnega kisa
- 5 žlic limonovega soka
- 120 ml oljčnega olja
- 1 žlička medu
- sol, poper
- mleti koriander
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- tabasco omaka
- česen v prahu
- 2 lista vlečenega testa
- 3 žlice masla
- 2 zrela avokada
- 1 majhno jabolko (Granny Smith)
- 6 svežih Jakobovih pokrovač
- 6 velikih kozic
- 3 žlice ghee masla

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut (+ 1 ura za mariniranje)
- Priporočeno vino: penina Brut nature, Štrukelj
Mango olupimo in narežemo na drobne kocke (velikost pinjol). V skledi zmešamo narezani mango, pražene pinjole, 50 ml oljčnega olja, jabolčni kis, 2 žlici limonovega soka, sveži koriander in med. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom, krepkim ščepcem mletega koriandra, ščepcem česna, čilijevimi kosmiči in brizgom tabasco omake. Skledo prekrijemo s prozorno folijo in mango salso postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Maslo stopimo v kozici na majhni vročini. Pekač obložimo s papirjem za peko. Iz vlečenega testa s kovinskim obodom (premer 6 cm) izrežemo 12 krogov. Naložimo jih na pekač, vsakega premažemo s stopljenim maslom ter rahlo potresemo s soljo, sveže mletim poprom in mletim koriandrom. Pečemo v sredini pečice 3 do 4 minute, nato hrustljavo testo ohladimo.
Avokado in jabolko olupimo ter narežemo na majhne kocke. Dodamo 3 žlice limonovega soka in 50 ml oljčnega olja ter začinimo s soljo, mletim ingverjem in sveže mletim poprom. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik do serviranja.
Pred serviranjem marinirani avokado s pomočjo kovinskega oboda (premer 6 cm) na krožnikih oblikujemo v stolpiče. Naokrog porazdelimo marinirani mango.
Kozice osušimo s papirjem ter začinimo s soljo in kajenskim poprom. Pred serviranjem v majhni ponvi segrejemo preostalo olje in kozice na hitro opečemo na srednji vročini. Poberemo jih iz ponve in zavijemo v alu folijo, da ostanejo tople.
Ponev obrišemo do suhega in na močni vročini segrejemo ghee maslo. V njem pečemo pokrovače na močni vročini 1 do 2 minuti oz. da zlato porjavijo. Med pečenjem školjke z lopatko pritisnemo ob dno ponve, da se zapečejo. Nato jih obrnemo, rahlo solimo in popramo ter pečemo še 1 minuto.
Na avokadov tatar položimo hrustljavo testo in pečeno Jakobovo školjko. Drugi hrustljavi krog položimo na krožnik in nanj pečeno kozico.