Sestavine

  • 2 zrela avokada
  • 1 zeleni sladki feferon
  • 400 g kumaric
  • 2 mladi čebuli
  • 1 limeta
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • mleta kumina
  • tabasco omaka
  • 1 žlica creme fraiche
  • 600 do 700 ml zelenjavne juhe
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 rdeča paprika
  • 1 majhna konzerva koruze (120 g)
  • 1 strok česna
  • 2 žlici olivnega olja

Uvod

Ohladi in pogreje hkrati. Juha, od katere je še boljša zakuha. Hladna predjed, ki lahko začne žar piknik ali pa svečano večerjo. Gostje še prihajajo, juha pa se že hladi. Juha je že v kozarcih, ko koruza še v ponvi cvrči. Skratka, jed, ki odžeja, nahrani, razveseli in preseneti. Najprej pogladi, potem pa še malo speče....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 250 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Kumaro olupimo, po dolgem prerežemo na polovico, odstranimo semenje in jo narežemo na kocke. Feferon očistimo in drobno narežemo. Limeto stisnemo. Mlado čebulo narežemo na kolobarje.

2

Avokado olupimo, odstranimo pečko in narežemo v mešalnik oz. blender. Dodamo feferon, mlado čebulo, kumare, limetin sok, kumino, juho, creme fraiche in kis ter zmiksamo v gladko juho. Krepko solimo ter začinimo s tabascom in poprom. Juho postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro.

3

Papriko očistimo in narežemo na 1/2 cm velike kocke. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Koruzo stresemo na cedilo in jo osušimo s kuhinjskim papirjem.

4

V ponvi na vročem olju pečemo koruzo toliko časa, da rahlo porjavi in postane hrustljava (pozor, pri pečenju uporabite zaščitno pokrovko za cvrenje). Dodamo narezano papriko in pražimo 3 minute. Nato vmešamo še česen in pražimo na srednji temperaturi 1 minuto. Začinimo s soljo in poprom.

5

V servirne kozarce ali skodelice nalijemo juho, potresemo s koruzo in papriko ter takoj ponudimo.

Oceni