Azijska enolončnica s šitakami
Sestavine
- 800 g jajčevcev
- 300 g svežih šitak
- 4 šalotke
- 3 stroki česna
- 20 g svežega ingverja
- 5 žlic olja
- 2 kom stebelne zelene
- sol, poper
- 1 žlička sezamovega olja
- 1 žlica sečuanskega popra
- 2 janeževi zvezdi
- 1 rdeči čili
- 70 ml sojine omake
- 60 ml suhega šerija
- 2 žlici začimbne mešanice Five Spice
- 1 žlica čilijeve omake
- 50 ml ostrigine omake
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 500 ml zelenjavne juhe
- 12 češnjevih paradižničkov
- 150 g olupljenega edamame fižola
- 1 žlica limetinega soka
- 2 mladi čebuli
- šopek svežega koriandra
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 587 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Šalotko in česen drobno sesekljamo, olupljeni ingver narežemo na tanke rezine, stebelno zeleno pa na 5 mm debele rezine. Jajčevce narežemo na 2 cm velike kocke. Šitakam odstranimo peclje in klobuke narežemo na 1 cm široke rezine.
V ponvi segrejemo 3 žlice olja in narezane jajčevce pražimo 6 do 8 minut. S penavko jih poberemo iz ponve in postavimo na stran. Nato v ponvi segrejemo preostalo olje in sezamovo olje. Šalotko, česen, ingver in zeleno dušimo 2 minuti. Dodamo sečuanski poper, začimbo five spice, čilijevo omako, ostrigino omako, janeževi zvezdi, rjavi sladkor in čili.
Pražimo 1 minuto ter dolijemo šeri, sojino omako in juho. Dodamo pečene jajčevce in kuhamo na majhni vročini 15 minut. Paradižničke razpolovimo in jih skupaj s šitakami stresemo k jajčevcem. Enolončnico kuhamo še 20 minut. Edamame blanširamo v soljeni vodi 5 minut in odcedimo. Začinimo jo s soljo, poprom in limetinim sokom ter pred serviranjem potresemo s koriandrom in tankimi kolobarji mlade čebule. Priloga je kuhan basmati riž.
V enolončnico zamešamo edamame ter jo začinimo s soljo, poprom in limetinim sokom. Pred serviranjem jo potresemo s koriandrom in tankimi kolobarji mlade čebule. Priloga je kuhan basmati riž.