Sestavine

  • 800 g jajčevcev
  • 300 g svežih šitak
  • 4 šalotke
  • 3 stroki česna
  • 20 g svežega ingverja
  • 5 žlic olja
  • 2 kom stebelne zelene
  • sol, poper
  • 1 žlička sezamovega olja
  • 1 žlica sečuanskega popra
  • 2 janeževi zvezdi
  • 1 rdeči čili
  • 70 ml sojine omake
  • 60 ml suhega šerija
  • 2 žlici začimbne mešanice Five Spice
  • 1 žlica čilijeve omake
  • 50 ml ostrigine omake
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 12 češnjevih paradižničkov
  • 150 g olupljenega edamame fižola
  • 1 žlica limetinega soka
  • 2 mladi čebuli
  • šopek svežega koriandra

Uvod

Enolončnice imamo radi! Toda, ali so enolončnice le golaž, ričet, jota, obara, pasulj …, le železni repertoar vsake delavske menze in dnk vsakega, ki skače?

Enolončnice imamo radi, ker je v njih nadokus najbolj izrazit. Hkrati pa je tudi lažje določljiv, saj imamo radi ”slovenske” enolončnice zato, ker njihov nadokus nosimo v sebi. Ali to pomeni, da tujih enolončnic nimamo radi, oziroma, da (nam) niso dobre? Dokaz, da se lahko hitro zaljubimo v jed, ki je nimamo v genih, je enolončnica s šitakami in jajčevci!

Čeprav je nadokus jedi sestavljen iz plasti okusov in doživetij, ki niso naša, zato so nam, dejansko, tuja, je le stvar radovednosti, kdaj in kako močno se bomo zaljubili. To je prava šola okusov, v kateri sveže šitake (le klobuki) poskrbijo za strukturo in teksturo, sušene šitake s svojim obiljem umamija naravno okrepijo nadokus, za večplastnost in razburljivost pa poskrbijo začimbe, zelišča in zelenjava, ki sicer v takšnih kombinacijah niso gradniki slovenskih okusov: five spices, sečuanski poper, zvezdasti janež, koriander, čili, sezamovo olje, sojina omaka, suhi sherry, limetin sok, rjavi sladkor, jajčevci, stebelna zelena, šalotka, mlada čebula, češnjevi paradižniki. Pa je le enolončnica!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 587 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Šalotko in česen drobno sesekljamo, olupljeni ingver narežemo na tanke rezine, stebelno zeleno pa na 5 mm debele rezine. Jajčevce narežemo na 2 cm velike kocke. Šitakam odstranimo peclje in klobuke narežemo na 1 cm široke rezine.

2

V ponvi segrejemo 3 žlice olja in narezane jajčevce pražimo 6 do 8 minut. S penavko jih poberemo iz ponve in postavimo na stran. Nato v ponvi segrejemo preostalo olje in sezamovo olje. Šalotko, česen, ingver in zeleno dušimo 2 minuti. Dodamo sečuanski poper, začimbo five spice, čilijevo omako, ostrigino omako, janeževi zvezdi, rjavi sladkor in čili.

3

Pražimo 1 minuto ter dolijemo šeri, sojino omako in juho. Dodamo pečene jajčevce in kuhamo na majhni vročini 15 minut. Paradižničke razpolovimo in jih skupaj s šitakami stresemo k jajčevcem. Enolončnico kuhamo še 20 minut. Edamame blanširamo v soljeni vodi 5 minut in odcedimo. Začinimo jo s soljo, poprom in limetinim sokom ter pred serviranjem potresemo s koriandrom in tankimi kolobarji mlade čebule. Priloga je kuhan basmati riž.

4

V enolončnico zamešamo edamame ter jo začinimo s soljo, poprom in limetinim sokom. Pred serviranjem jo potresemo s koriandrom in tankimi kolobarji mlade čebule. Priloga je kuhan basmati riž.

Oceni