Azijska omleta z rakci in pak choi
Sestavine
- 120 g majhnih kozic
- 1 večji strok rdečega čilija
- 20 g svežega ingverja
- 1 strok česna
- 6 žlic sezamovega olja
- sladkor
- 4 žlice sojine omake
- 3 žlice riževega kisa
- 3 žlice narezanega drobnjaka
- 250 g pak choia
- 2 žlici olupljenega sezama
- 3 žlice sesekljanega koriandra
- 6 jajc
- 6 žlic sladke smetane
- sol
- 2 žlici arašidovega olja
- 3 žlice riževega vina (Sake)
- 150 ml piščančje juhe
- 1 žlička jedilnega škroba
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 747 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Renski rizling 2014, Ducal
Čiliju odstranimo semenje in polovico drobno sesekljamo. Olupljeni ingver in česen drobno narežemo. Zmešamo 3 žlice sezamovega olja, ingver, čili in česen, prelijemo preko kozic, dobro premešamo in pustimo stati 10 minut.
V majhni servirni posodi zmešamo preliv iz 2 žlic sojine omake, riževega kisa, ščepca sladkorja in 3 žlic sezamovega olja. Vmešamo 2 žlici drobnjaka in postavimo na stran.
Pak choi razrežemo na manjše dele, zelenje in tanka stebla uporabimo za omleto, preostale dele pa za prilogo. Zanjo v ponvi segrejemo arašidovo olje in opražimo na trakove narezano drugo polovico čilija. Dolijemo preostalo sojino omako, riževo vino in juho. Zavremo in v ponev naložimo večje dele pak choia. Dušimo 3 do 4 minute, nato ponev odstavimo s štedilnika.
Sezam zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in ga stresemo na krožnik. Nato v vročo ponev stresemo marinirane rakce ter zelene in mlade dele pak choia. Pražimo 3 minute na močni temperaturi. Nato jo znižamo toliko, da ostanejo rakci topli.
Jajca in sladko smetano gladko razžvrkljamo, vmešamo koriander in solimo. V veliki ponvi (24 do 26 cm) segrejemo preostalo sezamovo olje, vanjo stresemo praženi sezam in premešamo. Nato v ponev vlijemo razžvrkljana jajca in pečemo na srednji temperaturi 3 do 5 minut oz. da omleta rahlo zakrkne, na spodnji strani pa postane hrustljava.
Med pečenjem omlete segrejemo dušeni pak choi. Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo omako, v kateri smo dušili pak choi.
Pečeno omleto zvrnemo na servirni pladenj, jo potresemo s pečenimi rakci in prepognemo. Potresemo s preostalim drobnjakom, pokapljamo z omako iz riževega kisa in serviramo z dušeno zelenjavo.