Sestavine

  • 120 g majhnih kozic
  • 1 večji strok rdečega čilija
  • 20 g svežega ingverja
  • 1 strok česna
  • 6 žlic sezamovega olja
  • sladkor
  • 4 žlice sojine omake
  • 3 žlice riževega kisa
  • 3 žlice narezanega drobnjaka
  • 250 g pak choia
  • 2 žlici olupljenega sezama
  • 3 žlice sesekljanega koriandra
  • 6 jajc
  • 6 žlic sladke smetane
  • sol
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 3 žlice riževega vina (Sake)
  • 150 ml piščančje juhe
  • 1 žlička jedilnega škroba

Uvod

Bok choy, pak choi ali pok choi je kitajsko zelje, ki ne tvori glav, temveč odebeli le stebla. Njegova odlika je sočnost, idealna kombinacija pa s sezamom. Ko se jima pridruži kakovostna sojina omaka, še boljša je, če na njej piše tamari, se temu vonju, ki se v ustih spremeni v umami, ne morejo upreti rakci, v objemu jajčne omlete. Preprosto kosilo, torej, ki pa je čisto drugačno kot smo vajeni. Oziroma, čeprav je preprosto, smo v Šoli okusov.

Je ostalo še kaj pak choija? V drugi kozici bo hitro podušen in spoznali boste še eno kitajsko omako, ki je bo vesela tudi kakšna druga, bolj naša zelenjava....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 747 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2014, Ducal
 
Postopek
1

Čiliju odstranimo semenje in polovico drobno sesekljamo. Olupljeni ingver in česen drobno narežemo. Zmešamo 3 žlice sezamovega olja, ingver, čili in česen, prelijemo preko kozic, dobro premešamo in pustimo stati 10 minut.

2

V majhni servirni posodi zmešamo preliv iz 2 žlic sojine omake, riževega kisa, ščepca sladkorja in 3 žlic sezamovega olja. Vmešamo 2 žlici drobnjaka in postavimo na stran.

3

Pak choi razrežemo na manjše dele, zelenje in tanka stebla uporabimo za omleto, preostale dele pa za prilogo. Zanjo v ponvi segrejemo arašidovo olje in opražimo na trakove narezano drugo polovico čilija. Dolijemo preostalo sojino omako, riževo vino in juho. Zavremo in v ponev naložimo večje dele pak choia. Dušimo 3 do 4 minute, nato ponev odstavimo s štedilnika.

4

Sezam zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in ga stresemo na krožnik. Nato v vročo ponev stresemo marinirane rakce ter zelene in mlade dele pak choia. Pražimo 3 minute na močni temperaturi. Nato jo znižamo toliko, da ostanejo rakci topli.

5

Jajca in sladko smetano gladko razžvrkljamo, vmešamo koriander in solimo. V veliki ponvi (24 do 26 cm) segrejemo preostalo sezamovo olje, vanjo stresemo praženi sezam in premešamo. Nato v ponev vlijemo razžvrkljana jajca in pečemo na srednji temperaturi 3 do 5 minut oz. da omleta rahlo zakrkne, na spodnji strani pa postane hrustljava.

6

Med pečenjem omlete segrejemo dušeni pak choi. Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo omako, v kateri smo dušili pak choi.

7

Pečeno omleto zvrnemo na servirni pladenj, jo potresemo s pečenimi rakci in prepognemo. Potresemo s preostalim drobnjakom, pokapljamo z omako iz riževega kisa in serviramo z dušeno zelenjavo.

Oceni