Sestavine

  • 275 g sladkorja
  • 150 ml rjavega ruma
  • 4 jajca
  • 170 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 100 g masla
  • 200 ml stepene sladke smetane
  • jagode

Uvod

Biskvitno testo je temelj vseh kolačev in peciv! A ta temelj je velikokrat presuh … Rešitev se imenuje Baba au rhum in sodi med klasike francoske bistro kuhinje. Ta različica - iz knjige Stephane Reynaud: Bistro, bistro! - je poenostavitev (s pecilnim praškom, namesto s kvasom), zato je vstopnica v svet številnih inačic babe, ki je dobila ime po junaku 1001 noči Ali Babi. Ime je sladici dal že v 17. stoletju poljski kralj, ki bi jo naj po legendi ustvaril sam, iz marmornega kolača, natopljenega s smetano in rozinami, okrašenega s sladko smetano. Ker je kolač želel imeti le zase, ga je pomanjšal ...

 ...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 10 kom
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

V široki kozici ali loncu segrevamo 150 g sladkorja na nizki vročini do svetlo rjave karamele. Dolijemo 200 ml vode in rum, zavremo in kuhamo 10 minut.

2

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Maslo raztopimo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku. Jajca in preostali sladkor penasto stepemo. Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo.

3

V jajčno kremo s spatulo zamešamo moko in stopljeno maslo. Napolnimo silikonske modelčke in kolačke pečemo v sredini pečice 25 minut.

4

Pečene kolačke zvrnemo iz modelčkov in prelijemo s karamelnim sirupom, da se testo dobro prepoji. Babe au rhum serviramo s sladko smetano in svežimi jagodami.

Oceni