Baba ganoush, rdeča pesa in lisičke
Sestavine
- 2 jajčevca (a 350 g)
- 4 stroki česna
- 5 majhnih gomoljev rdeče pese
- 1 žlička rimske kumine v zrnju
- sol, poper
- 50 g sezamove paste (tahini)
- 9 žlic oljčnega olja
- 2 žlici limonovega soka
- kajenski poper
- 2 žlici vinskega kisa
- 200 g majhnih lisičk
- sveža zelišča

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 560 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Česen olupimo in narežemo na četrtine. v jajčevca zarežemo z ostrim nožem in v vdolbine potisnemo česnove palčke. Položimo ju na pekač.
Rdečo peso umijemo, obrišemo do suhega in vsako posebej zavijemo v alu folijo. Položimo jih na pekač zraven jajčevcev. Zelenjavo pečemo v sredini pečice 45 minut, vmes jajčevce nekajkrat obrnemo. Rdečo peso po potrebi pečemo 60 minut.
Jajčevca pustimo rahlo ohladiti in ju prerežemo po dolgem na polovico. Z žličko iz lupine postrgamo meso in česen, oboje drobno sesekljamo, stresemo na cedilo in pustimo stati 30 minut.
Rdečo peso olupimo in narežemo na ne pretanke rezine. Iz 3 žlic olja, vinskega kisa, soli in popra zmešamo marinado, z njo prelijemo narezano peso in mariniramo 30 minut.
Kumino opražimo v ponvi brez maščobe, ohladimo in drobno zmeljemo v možnarju. V skodeli zmešamo odcejene jajčevce, sezamovo pasto, 2 žlici olja, limonov sok, sol, mleto kumino in kajenski poper. Do uporabe pokrijemo s prozorno folijo.
Lisičke očistimo in večje prerežemo na polovico. Veliko ponev segrejemo, vanjo stresemo lisičke in pražimo na močnem ognju 2 minuti, da spustijo vodo. Dolijemo 2 žlici olja in pražimo še minuto, saj se lisičke ne smejo zmehčati. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
V sredino krožnikov naložimo pire jajčevcev v obliki stolpiča (pri tem si pomagamo s kovinskim obročem). Ob strani naložimo marinirano rdečo peso. Na krožnik naložimo še lisičke, okrasimo s svežimi zelišči in pokapljamo s preostalim oljem.