Bageta d’epi
Sestavine
- 250 g bele moke tip 550
- 200 g pirine bele moke tip 630
- 50 g ržene moke tip 1150
- 10 g čičerikine moke
- 330 g mlačne vode
- 10 g svežega kvasa
- 10 g sirupa iz ječmenovega sladu (ali agavin sirup)
- 8 g soli

Uvod
- Kategorija: On zanjo
- Količina: 2 kom
- Hranilna vrednost: 915 kcal/kos
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 1 ura 45 minut za vzhajanje)
Belo, pirino, rženo in čičerikino moko ter vodo je z mešalcem mešal 2 minuti in nato pustil stati 30 minut. Kvas je nadrobil in ga skupaj s sirupom zamešal v moko ter z nastavkom za gnetenje mešal testo 3 minute.
Dodal je še sol in gnetel dalje na stopnji 2 do gladkega testa. Testo je preložil v naoljeno oglato (30 x 15 cm) plastično posodo, pokril s prozorno folijo in pustil vzhajati na sobni temperaturi 1 uro.
Testo je zvrnil na pomokano delovno površino, ga razdelil na dva dela. Vsak del je po širini zvijal v cilinder in pri tem zviti del vedno malo stisnil, tako da je bil na koncu celoten obod zvit. S stikom navzdol je testo preložil na pomokano leseno desko, pokril s krpo in pustil vzhajati 15 minut.
Testo je brez pritiska z rokami oblikoval v valj dolžine pekača. Oba zvitka je položil na peki papir na pekaču s stikom navzdol. Rahlo ju je pomokal. S škarjami je zarezal poševno do sredine vsake 4 cm, nato je te dele izmenično preložil levo in desno. Pokril je s krpo in pustil počivati 30 minut.
Medtem je pečico segrel na 230 stopinj. 10 minut pred pričetkom pečenja je na dno pečice postavil manjši pekač s 750 ml vode.
Pekač z bagetama je postavil na drugo rešetko od spodaj in pekel 10 minut. Nato je odstranil pekač z vodo in pekel še 15 do 20 minut. Pečeni kruh je ohladil na rešetki.