Sestavine

  • 250 g tankih listov vlečenega testa (filo testo)
  • 125 g masla
  • 3 pomaranče
  • 3 žlice nastrgane pomarančne lupine (sveža ali posušena)
  • 150 g pistacijevih jedrc (surova oz. nepražena)
  • 300 g blanširanih mandljev
  • 200 g sladkorja
  • 1 žlica medu
  • sladkor v prahu

Uvod

Seveda so baklave tako dobre zato, ker so tako polne orehov, mandljev, pistacij, pinjol … Toda tudi jedrca, čeprav so polna sladkih (in zdravih) maščob, potrebujejo sladko in osvežilno pomoč. Skrivnost dobre baklave je v njenem sirupu, ki napoji tanko testo in hrustljavi nadev, in sploh ni le iz sladkorja (kar je sicer značilnost slabih baklav). Tukaj sirupu do več svežine, arome in okusa pomaga pomarančni sok....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 18 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 170 stopinj. V kozici na majhni vročini stopimo maslo. Dve žlici pistacij grobo sesekljamo in damo na stran. Preostale pistacije, mandlje in pomarančno lupino fino zmeljemo v blenderju ter dodamo 10 g sladkorja.

2

Kvadratni model za pečenje (20 x 20 cm) namastimo z maslom. Testo obrežemo na velikost pekača. V namaščeni pekač položimo dva lista testa, premažemo z malo stopljenega masla, tanko potresemo z mešanico mletih oreščkov ter pokrijemo z listom testa.

3

Premažemo ga s stopljenim maslom in potresemo z mešanico mletih oreščkov. Postopek zlaganja sestavin ponavljamo toliko časa, da porabimo vse sestavine. Zgornja plast je list testa, ki ga premažemo s preostalim maslom. Vse skupaj rahlo potlačimo in z ostrim nožem rahlo zarežemo v zgornji list testa, da označimo 18 kosov.

4

Pomaranče stisnemo in sok zavremo s preostalo pomarančno lupino, 200 g sladkorja in 100 ml vode. Na koncu vmešamo še med. Z vročim pomarančnim sokom prelijemo pečeno baklavo in jo pustimo ohladiti. Ohlajeno baklavo narežemo na kocke, potresemo s sesekljanimi pistacijami in sladkorjem v prahu.

Oceni