Baklava s pistacijo in pomarančo
Sestavine
- 250 g tankih listov vlečenega testa (filo testo)
- 125 g masla
- 3 pomaranče
- 3 žlice nastrgane pomarančne lupine (sveža ali posušena)
- 150 g pistacijevih jedrc (surova oz. nepražena)
- 300 g blanširanih mandljev
- 200 g sladkorja
- 1 žlica medu
- sladkor v prahu

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 18 kosov
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
Pečico segrejemo na 170 stopinj. V kozici na majhni vročini stopimo maslo. Dve žlici pistacij grobo sesekljamo in damo na stran. Preostale pistacije, mandlje in pomarančno lupino fino zmeljemo v blenderju ter dodamo 10 g sladkorja.
Kvadratni model za pečenje (20 x 20 cm) namastimo z maslom. Testo obrežemo na velikost pekača. V namaščeni pekač položimo dva lista testa, premažemo z malo stopljenega masla, tanko potresemo z mešanico mletih oreščkov ter pokrijemo z listom testa.
Premažemo ga s stopljenim maslom in potresemo z mešanico mletih oreščkov. Postopek zlaganja sestavin ponavljamo toliko časa, da porabimo vse sestavine. Zgornja plast je list testa, ki ga premažemo s preostalim maslom. Vse skupaj rahlo potlačimo in z ostrim nožem rahlo zarežemo v zgornji list testa, da označimo 18 kosov.
Pomaranče stisnemo in sok zavremo s preostalo pomarančno lupino, 200 g sladkorja in 100 ml vode. Na koncu vmešamo še med. Z vročim pomarančnim sokom prelijemo pečeno baklavo in jo pustimo ohladiti. Ohlajeno baklavo narežemo na kocke, potresemo s sesekljanimi pistacijami in sladkorjem v prahu.