Bananin kolač s pekani in karamelo
Sestavine
- 3 zrele banane
- 75 g stopljenega masla
- 210 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 žlička vanilijeve arome
- 180 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- sol
- 100 g pekanov
- 180 g masla
- 400 g sladkanega kondenziranega mleka
- 150 g temne čokolade (60 %)
- maslo za model
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 15 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 50 minut (+ 2 uri za hlajenje)
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za peko (15 x 30 cm) dobro namastimo z maslom. Banane olupimo in jih s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladki pire. Pekane grobo sesekljamo.
V skledi z metlico gladko zmešamo bananin pire, 150 g sladkorja, jajce in vanilijevo aromo. V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek in ščepec soli. Moko nato s spatulo hitro zamešamo v bananino maso. Na koncu vanjo zamešamo še pekane.
S testom napolnimo pripravljeni model za peko in ga postavimo v pečico za 1 uro. Če testo proti koncu pečenja preveč potemni, ga narahlo pokrijemo z alu folijo.
Pečeno testo ohladimo v modelu in ga šele nato zvrnemo na rešetko. Testo narežemo na 3 cm debele rezine in z njimi tesno obložimo kvadratni model za peko (25 x 25 cm).
V loncu rahlo karameliziramo preostali sladkor (60 g), vmešamo 150 g masla in med mešanjem kuhamo na majhni vročini 5 minut. Dodamo kondenzirano mleko in vse skupaj kuhamo na majhni vročini toliko časa, da dobimo gosto kremo. Dodamo krepki ščepec soli, kremo porazdelimo po pečenem testu v modelu in jo poravnamo.
Pecivo postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro. Čokolado sesekljamo in jo skupaj s preostalim maslom raztopimo v lončku nad vročo vodno kopeljo. S čokoladno glazuro premažemo karamelno kremo in pecivo postavimo v hladilnik, da se glazura strdi. Narežemo ga na poljubno velike kose in serviramo.