Sestavine

  • 3 zrele banane
  • 75 g stopljenega masla
  • 210 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 180 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • sol
  • 100 g pekanov
  • 180 g masla
  • 400 g sladkanega kondenziranega mleka
  • 150 g temne čokolade (60 %)
  • maslo za model

Uvod

Ni ravno za hujšanje in letenje. Kolač z banano in pekani je tako bogat, da je tudi brez nadgradnje idealno popoldansko čajno pecivo. Ko ga premažemo s karamelo in oblijemo s čokolado, pa je res, da se samo enkrat živi. A brez skrbi, to je zimsko pecivo in če nas pogreje po smučanju, teku, drsanju, kidanju ali le zmrzovanju, je kot zdravilo. Ena rezina, ne prevelika, toda tudi ne premajhna, po lahkem obedu, je ravno prav - za zimski in sladki užitek!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 15 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 50 minut (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za peko (15 x 30 cm) dobro namastimo z maslom. Banane olupimo in jih s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladki pire. Pekane grobo sesekljamo.

2

V skledi z metlico gladko zmešamo bananin pire, 150 g sladkorja, jajce in vanilijevo aromo. V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek in ščepec soli. Moko nato s spatulo hitro zamešamo v bananino maso. Na koncu vanjo zamešamo še pekane.

3

S testom napolnimo pripravljeni model za peko in ga postavimo v pečico za 1 uro. Če testo proti koncu pečenja preveč potemni, ga narahlo pokrijemo z alu folijo.

4

Pečeno testo ohladimo v modelu in ga šele nato zvrnemo na rešetko. Testo narežemo na 3 cm debele rezine in z njimi tesno obložimo kvadratni model za peko (25 x 25 cm).

5

V loncu rahlo karameliziramo preostali sladkor (60 g), vmešamo 150 g masla in med mešanjem kuhamo na majhni vročini 5 minut. Dodamo kondenzirano mleko in vse skupaj kuhamo na majhni vročini toliko časa, da dobimo gosto kremo. Dodamo krepki ščepec soli, kremo porazdelimo po pečenem testu v modelu in jo poravnamo.

6

Pecivo postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro. Čokolado sesekljamo in jo skupaj s preostalim maslom raztopimo v lončku nad vročo vodno kopeljo. S čokoladno glazuro premažemo karamelno kremo in pecivo postavimo v hladilnik, da se glazura strdi. Narežemo ga na poljubno velike kose in serviramo.

Oceni