Sestavine

  • 350 g olupljenih zrelih banan
  • 150 g mehkega masla
  • 100 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 100 ml kokosovega mleka
  • 280 g moke
  • 50 g mletih lešnikov
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
  • 100 g drobno sesekljanih pekanovih orehov
  • 75 g mlečne čokolade
  • 75 g temne čokolade (60 %)
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 50 g grobo sesekljaneih pekanovih orehov
  • 3 žlice bananinega čipsa
  • 2 žlici kokosovih kosmičev

Uvod

Čeprav so banane vse leto, jih v sladicah in kolačih uporabljamo le jeseni in pozimi. Najbrž zato, ker takrat ni veliko drugega svežega sadja. Žal pa s tem v bolj sadnih mesecih zamudimo kremno sočnost, ki jo banane dajo pecivom. Mar se tudi v poletnem popoldnevu ne prileže kos sočnega kolača, ob kavi ali (lahko tudi ledenem) čaju, še posebej, če so banane že prezrele za sadni zajtrk in deževni dan potrebuje za tolažbo idealni par, banane in pekanove orehe?...

  • Kategorija: Jesen, Poletje, Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za pečenje (25 x 10 cm) dobro namastimo in rahlo potresemo z moko. Banane z vilicami gladko pretlačimo v kašo.

2

Maslo in sladkor kremasto stepemo v mešalniku in dodamo jajca eno za drugim. Nato vmešamo bananino kašo in kokosovo mleko.

3

V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, lešnike in sol. Moko stresemo v masleno kremo in na majhni hitrosti na kratko premešamo. Nato v testo zamešamo še drobno narezane pekanove orehe in napolnimo pripravljeni model za pečenje.

4

Pecivo pečemo v sredini pečice 60 do 70 minut, z leseno palčko preverimo ali je testo že pečeno. Če pecivo po vrhu preveč potemni, ga do konca pečenja rahlo prekrijemo s kosom alu folije. Pečeni kolač ohladimo na rešetki.

5

Temperaturo v pečici zvišamo na 200 stopinj. V kozici segrejemo 3 žlice vode in rjavi sladkor, dodamo grobo narezane pekanove orehe in dobro premešamo. Stresemo jih na pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko in postavimo v pečico za 8 do 10 minut. Med pečenjem jih dvakrat premešamo.

6

Bananin čips drobno sesekljamo in zmešamo s kokosovimi kosmiči. Čokolado nadrobimo v kovinsko posodo, jo postavimo nad lonec z vročo vodo in med mešanjem raztopimo. Kolač prelijemo s stopljeno čokolado, potresemo z mešanico kokosovih kosmičev in bananinega čipsa ter ohladimo. Pred serviranjem ga potresemo še s karameliziranimi pekani.

Oceni