Bananin kolač s pekani in kokosom
Sestavine
- 350 g olupljenih zrelih banan
- 150 g mehkega masla
- 100 g sladkorja
- 3 jajca
- 100 ml kokosovega mleka
- 280 g moke
- 50 g mletih lešnikov
- 1 žlička pecilnega praška
- 1/4 žličke soli
- 100 g drobno sesekljanih pekanovih orehov
- 75 g mlečne čokolade
- 75 g temne čokolade (60 %)
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 50 g grobo sesekljaneih pekanovih orehov
- 3 žlice bananinega čipsa
- 2 žlici kokosovih kosmičev

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje, Zima
- Količina: 10 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za pečenje (25 x 10 cm) dobro namastimo in rahlo potresemo z moko. Banane z vilicami gladko pretlačimo v kašo.
Maslo in sladkor kremasto stepemo v mešalniku in dodamo jajca eno za drugim. Nato vmešamo bananino kašo in kokosovo mleko.
V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, lešnike in sol. Moko stresemo v masleno kremo in na majhni hitrosti na kratko premešamo. Nato v testo zamešamo še drobno narezane pekanove orehe in napolnimo pripravljeni model za pečenje.
Pecivo pečemo v sredini pečice 60 do 70 minut, z leseno palčko preverimo ali je testo že pečeno. Če pecivo po vrhu preveč potemni, ga do konca pečenja rahlo prekrijemo s kosom alu folije. Pečeni kolač ohladimo na rešetki.
Temperaturo v pečici zvišamo na 200 stopinj. V kozici segrejemo 3 žlice vode in rjavi sladkor, dodamo grobo narezane pekanove orehe in dobro premešamo. Stresemo jih na pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko in postavimo v pečico za 8 do 10 minut. Med pečenjem jih dvakrat premešamo.
Bananin čips drobno sesekljamo in zmešamo s kokosovimi kosmiči. Čokolado nadrobimo v kovinsko posodo, jo postavimo nad lonec z vročo vodo in med mešanjem raztopimo. Kolač prelijemo s stopljeno čokolado, potresemo z mešanico kokosovih kosmičev in bananinega čipsa ter ohladimo. Pred serviranjem ga potresemo še s karameliziranimi pekani.