Sestavine

  • 3 žlice kakava v prahu
  • 3 zrele banane
  • 200 g mehkega masla
  • 150 ml mleka
  • 3 jajca
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 350 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 220 g sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 150 g jogurta
  • 100 g naribane čokolade (70 %)
  • 100 g praženih nesoljenih arašidov
  • 2 žlici finega sladkorja
  • 100 g karamelne kreme Dulche de leche
  • maslo in moka za model

Uvod

Pozimi ni veliko izbire. Zato so banane vedno dobra izbira; še posebej takrat, ko jim pomagajo arašidi in karamela. Po kosilu ob kavi, popoldan ob čaju, drugo jutro že za zajtrk, kar ostane, pa še za malico namesto kruha....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 45 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za marmorni kolač namastimo in potresemo z moko. Kakav in 50 ml vroče vode zmešamo in ohladimo. Olupljene banane pretlačimo z vilicami.

2

Maslo, sladkor in vanilijevo aromo penasto umešamo ter dodamo jajca, eno za drugim. V skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. V masleno kremo zamešamo pretlačene banane in moko. Testo razdelimo na dva dela.

3

50 g arašidov grobo sesekljamo in jih skupaj s 100 g jogurta zamešamo v en del testa. V drugi del testa zamešamo stopljeni kakav, nastrgano čokolado in 50 g jogurta.

4

V model najprej porazdelimo svetlo testo, ga pokrijemo s temnim in z vilicami rahlo premešamo, da dobimo marmorni vzorec. Kolač pečemo v sredini pečice 1 uro. Rahlo ga ohladimo v modelu, nato zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.

5

V ponvi karameliziramo dve žlici sladkorja. Dodamo arašide, dobro premešamo, stresemo na krožnik in ohladimo. Arašidov krokant nato grobo sesekljamo. Pred serviranjem kolač premažemo s karamelno kremo in potresemo z arašidovim krokantom.

Oceni