Bananin marmorni kolač z arašidi
Sestavine
- 3 žlice kakava v prahu
- 3 zrele banane
- 200 g mehkega masla
- 150 ml mleka
- 3 jajca
- 1 žlička vanilijeve arome
- 350 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 220 g sladkorja
- 1/2 žličke soli
- 150 g jogurta
- 100 g naribane čokolade (70 %)
- 100 g praženih nesoljenih arašidov
- 2 žlici finega sladkorja
- 100 g karamelne kreme Dulche de leche
- maslo in moka za model

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za marmorni kolač namastimo in potresemo z moko. Kakav in 50 ml vroče vode zmešamo in ohladimo. Olupljene banane pretlačimo z vilicami.
Maslo, sladkor in vanilijevo aromo penasto umešamo ter dodamo jajca, eno za drugim. V skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. V masleno kremo zamešamo pretlačene banane in moko. Testo razdelimo na dva dela.
50 g arašidov grobo sesekljamo in jih skupaj s 100 g jogurta zamešamo v en del testa. V drugi del testa zamešamo stopljeni kakav, nastrgano čokolado in 50 g jogurta.
V model najprej porazdelimo svetlo testo, ga pokrijemo s temnim in z vilicami rahlo premešamo, da dobimo marmorni vzorec. Kolač pečemo v sredini pečice 1 uro. Rahlo ga ohladimo v modelu, nato zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.
V ponvi karameliziramo dve žlici sladkorja. Dodamo arašide, dobro premešamo, stresemo na krožnik in ohladimo. Arašidov krokant nato grobo sesekljamo. Pred serviranjem kolač premažemo s karamelno kremo in potresemo z arašidovim krokantom.