Bananin šarkelj s karamelnim prelivom
Sestavine
- 100 g masla
- 250 g sladkorja
- 50 g rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 1 žlička vanilijeve arome
- 110 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g mletih lešnikov
- 2 žlici kokosovega sladkorja
- sol
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 3/4 žličke natrona
- 3 zrele banane (225 g)
- 100 g kisle smetane
- 4 žlice rjavega ruma
- 150 g sladke smetane

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za šarkelj (premer 16 cm) dobro namastimo, potresemo z moko in do uporabe postavimo v hladilnik. Maslo narežemo na kocke in pustimo, da se zmehča na sobni temperaturi.
Maslo, 50 g sladkorja in rjavi sladkor stepemo v svetlo kremo. Eno za drugim dodamo jajci in vsako posebej dobro vtepemo. Dodamo vanilijevo aromo in stepamo še 1 minuto.
V veliki skledi dobro zmešamo moko, pecilni prašek, lešnike, kokosov sladkor, ščepec soli, cimet in natron.
Banane pretlačimo z vilico v kašo ter zmešamo s kislo smetano in 2 žlicama ruma. V masleno kremo izmenično dodajamo suhe sestavine in bananino kremo, mešalnik naj bo na nizki hitrosti.
Z maso napolnimo pripravljeni model za pečenje in ga postavimo v sredino pečice za 40 do 45 minut. Model s pečenim kolačem postavimo na rešetko in pustimo ohladiti.
Medtem ko se kolač peče, pripravimo karamelno omako. V široki kozici (20 cm) zmešamo 200 g sladkorja in 125 ml vode. Previdno zavremo in kuhamo na srednji temperaturi 8 do 10 minut, da omaka lepo porjavi. Med kuhanjem karamele ne mešamo, ampak kozico po potrebi malce stresemo, da se vročina enakomerno razporedi po posodi.
V karamelno omako zamešamo smetano in preostali rum. Pri tem se bo karamela rahlo strdila, zato jo ponovno segrevamo na majhni temperaturi, da dobimo gladko omako. Pustimo jo stati 25 minut, nato z njo prelijemo ohlajeni kolač.