Banoffee pita s karamelo in banano
Sestavine
- 1 konzerva kondenziranega mleka (400 g - E.Leclerc)
- 150 g maslenih piškotov
- 80 g stopljenega slanega masla
- 3 banane
- 300 ml sladke smetane
- 3 žlice mascarpone sira
- kakav v prahu

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 8 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 20 minut (+ 3 ure in 30 minut za kuhanje karamele)
V visokem loncu zavremo vodo, zmanjšamo temperaturo (voda naj bo stalno pod vreliščem), vanj postavimo zaprto konzervo kondenziranega mleka, pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 3 ure in 30 minut (po potrebi med kuhanjem dolijemo vodo). Nato konzervo odpremo, karamelo prelijemo v posodo in jo z metlico temeljito premešamo.
Dno modela za torto s premerom 20 cm namastimo. Piškote zdrobimo in zmešamo s stopljenim maslom. Maso stresemo v model, jo s prsti poravnamo in dobro potlačimo. Postavimo v hladilnik, da se strdi.
Smetano in mascarpone trdo stepemo. Banane olupimo in narežemo na rezine. Na trdo piškotno dno naložimo banane, prelijemo s karamelno omako in po vrhu prekrijemo s stepeno smetano. Postavimo v hladilnik za 2 do 3 ure. Pred serviranjem pito potresemo s kakavom v prahu.