Bazilikin pesto
Sestavine
- 40 g pinjol
- 2 stroka česna
- 3 šopki bazilike (ca. 200 g)
- 50 g naribanega parmezana
- 150 ml nežnega oljčnega olja
- sol
- 2 žlički limonovega soka
- 3 žlice oljčnega olja

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
- Količina: 3 kozarci a 100 ml
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 20 minut
Postopek
1
Pinjole pražimo v ponvi brez maščobe do svetlo rjave barve in pustimo, da se ohladijo. Olupljeni česen grobo sesekljamo. Baziliko osmukamo in lističe grobo narežemo.
2
Baziliko, pinjole, česen, oljčno olje, ščepec soli in limonov sok zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom v gladki pire ter vmešamo parmezan. S pestom napolnimo sterilizirane kozarce in površino rahlo pokapljamo z oljem. Rok trajanja v hladilniku je 2 tedna.
Oceni