Sestavine

  • 40 g pinjol
  • 2 stroka česna
  • 3 šopki bazilike (ca. 200 g)
  • 50 g naribanega parmezana
  • 150 ml nežnega oljčnega olja
  • sol
  • 2 žlički limonovega soka
  • 3 žlice oljčnega olja

Uvod

Sveža bazilika hitro uvene, a njen pesto dolgo drži. V hladilniku sodi med osnovno zalogo ”nič-nas-ne-preseneti”, saj mu je potrebno le skuhati testenine in že imamo ”novo” omako. Ste že pred pečenjem s pestom premazali fokačo? Vas je pesto že rešil večerne lakote, ko ste mu hitro opekli nekaj rezin starega kruha? Ste z bazilikinim pestom že premazali pizzo, namesto paradižnikove omake? Saj pravimo, NNNP-pesto!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
  • Količina: 3 kozarci a 100 ml
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
 
Postopek
1

Pinjole pražimo v ponvi brez maščobe do svetlo rjave barve in pustimo, da se ohladijo. Olupljeni česen grobo sesekljamo. Baziliko osmukamo in lističe grobo narežemo.

2

Baziliko, pinjole, česen, oljčno olje, ščepec soli in limonov sok zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom v gladki pire ter vmešamo parmezan. S pestom napolnimo sterilizirane kozarce in površino rahlo pokapljamo z oljem. Rok trajanja v hladilniku je 2 tedna.

Oceni