Sestavine

  • 150 g bele kuverture
  • 130 g masla
  • 250 ml sladkanega kondenziranega mleka
  • 1 žlica vanilijeve paste
  • 1 žlica rjavega masla
  • 3 g soli
  • 1 tonka orešček
  • 100 g indijskih oreščkov

Uvod

Fudge je bonbon iz čokoladne karamele. Če je kupljen, je razlog za jutranjo slabo voljo, ko stopimo na tehtnico. Takšni bonboni, ki jih imamo ”skrite” po predalih za vsak slučaj, so najbolj nevarni, saj jih so tako skriti, da jih jemo nevede. Zato jih ne smemo kupiti, temveč narediti sami! Potem jih bomo postavili na vidno mesto in temu primerno spoštljivo ravnali z njimi. Vsak dan le eden, po kosilu ali ob popoldanski kavi....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 30 kosov
  • Hranilna vrednost: 109 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut (+ 5 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Kuverturo grobo sesekljamo. V loncu raztopimo maslo, vmešamo kondenzirano mleko in zavremo. Dodamo sladkor, sol in vanilijevo pasto ter kuhamo na majhni vročini, da se sladkor raztopi. Tonka orešček fino naribamo in ga skupaj s kuverrturo zamešamo v kondenzirano mleko. Z metlico mešamo toliko časa, da se čokolada v celoti stopi.

2

Model (14 x 20 cm) obložimo s papirjem za peko, napolnimo s čokoladno maso in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur. Medtem indijske oreščke zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe, jih ohladimo in grobo sesekljamo.

3

Karamelno maso stresemo na desko in odstranimo papir. Z ostrim nožem jo narežemo na 2 x 2 cm velike kocke. Povaljamo jih v sesekljanih oreščkih in pri tem rahlo pritisnemo, da oreščki ostanejo na površini karamele. Karamelne bonbone (fudge) lahko hranimo 2 tedna v hladnem in suhem prostoru.

Oceni