Bela čokoladna karamela s tonko
Sestavine
- 150 g bele kuverture
- 130 g masla
- 250 ml sladkanega kondenziranega mleka
- 1 žlica vanilijeve paste
- 1 žlica rjavega masla
- 3 g soli
- 1 tonka orešček
- 100 g indijskih oreščkov
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 30 kosov
- Hranilna vrednost: 109 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 25 minut (+ 5 ur za hlajenje)
Kuverturo grobo sesekljamo. V loncu raztopimo maslo, vmešamo kondenzirano mleko in zavremo. Dodamo sladkor, sol in vanilijevo pasto ter kuhamo na majhni vročini, da se sladkor raztopi. Tonka orešček fino naribamo in ga skupaj s kuverrturo zamešamo v kondenzirano mleko. Z metlico mešamo toliko časa, da se čokolada v celoti stopi.
Model (14 x 20 cm) obložimo s papirjem za peko, napolnimo s čokoladno maso in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur. Medtem indijske oreščke zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe, jih ohladimo in grobo sesekljamo.
Karamelno maso stresemo na desko in odstranimo papir. Z ostrim nožem jo narežemo na 2 x 2 cm velike kocke. Povaljamo jih v sesekljanih oreščkih in pri tem rahlo pritisnemo, da oreščki ostanejo na površini karamele. Karamelne bonbone (fudge) lahko hranimo 2 tedna v hladnem in suhem prostoru.