Bela obara s klapavicami in porom
Sestavine
- 1,5 kg klapavic (dagnje)
- 3 tanka porova stebla
- 40 g masla
- 200 ml suhega belega vermuta (Noily Prat)
- 2 srednje velika krompirja
- 200 ml sladke smetane
- 2 lovorova lista
- 4 vejice timijana
- 2 žlici svežega koriandra
- kajenski poper

Uvod
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Chardonnay selekcija 2014, Marjan Simčič
Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V kozici segrejemo maslo, dodamo por in pražimo na majhni temperaturi 15 do 20 minut ter pazimo, da ne porjavi.
Krompirja olupimo, narežemo na kocke in skuhamo do mehkega v slani vodi. Koriander drobno narežemo.
Klapavice očistimo (zavržemo odprte ali poškodovane), jih stresemo v velik lonec, dolijemo vermut in zavremo. Kuhamo pokrito na močni temperaturi toliko časa, da se školjke odprejo. Vmes nekajkrat premešamo. Meso klapavic izluščimo iz in shranimo.
Dušeni por zalijemo s smetano, dodamo lovor in timijan ter zavremo. Kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Kuhani krompir pretlačimo s paličnim mešalnikom v pire in ga zamešamo v porovo omako, da jo zgostimo.
Kuhamo še 5 minut, nato odstranimo lovor in timijan, dodamo školjke in kuhamo še nekaj minut. Pred serviranjem v omako zamešamo še koriander. Zraven postrežemo na olivnem olju popečeni kos francoza.