Sestavine

  • 1,5 kg klapavic (dagnje)
  • 3 tanka porova stebla
  • 40 g masla
  • 200 ml suhega belega vermuta (Noily Prat)
  • 2 srednje velika krompirja
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 lovorova lista
  • 4 vejice timijana
  • 2 žlici svežega koriandra
  • kajenski poper

Uvod

Dejansko je chowder, a lepše se sliši obara, kajne. Morska enolončnica iz školjk, ki ima za sredozemsko kuhinjo v sebi sicer grešno sladko smetano, a je zaradi tega veliko več od hitre všečnosti. Zato v tej smeri nadaljujte ter por opražite na maslu, ne na olivnem olju, toda na koncu, ko obaro, čorbo, enolončnico, chowder zgostite s krompirjem, obvezno vanjo zamešajte čim več koriandra, ki v dobršnem delu Sredozemlja zamenjuje peteršilj, na krožniku čez školjke potresite še kraški pršut, z rokami pa odlomite velik kos sveže bagete. Saj ni resno, a je res, da jih v naše blagovne centre uvažajo iz Francije. Dovolj sredozemskih razlogov, da školjk vsaj enkrat za spremembo ne spremlja česen in da se na dobre klapavice ni potrebno odpeljati na morje?

Lahko je enolončnica, lahko pa je elegantna in pravšnja za junijsko gostijo, po morskih tapasih in pred morsko žabo v testu in beluših s holandsko omako....

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Chardonnay selekcija 2014, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V kozici segrejemo maslo, dodamo por in pražimo na majhni temperaturi 15 do 20 minut ter pazimo, da ne porjavi.

2

Krompirja olupimo, narežemo na kocke in skuhamo do mehkega v slani vodi. Koriander drobno narežemo.

3

Klapavice očistimo (zavržemo odprte ali poškodovane), jih stresemo v velik lonec, dolijemo vermut in zavremo. Kuhamo pokrito na močni temperaturi toliko časa, da se školjke odprejo. Vmes nekajkrat premešamo. Meso klapavic izluščimo iz in shranimo.

4

Dušeni por zalijemo s smetano, dodamo lovor in timijan ter zavremo. Kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Kuhani krompir pretlačimo s paličnim mešalnikom v pire in ga zamešamo v porovo omako, da jo zgostimo.

5

Kuhamo še 5 minut, nato odstranimo lovor in timijan, dodamo školjke in kuhamo še nekaj minut. Pred serviranjem v omako zamešamo še koriander. Zraven postrežemo na olivnem olju popečeni kos francoza.

Oceni