Belgijski radič in rumena koleraba
Sestavine
- 750 g rumene kolerabe
- 2 jajci
- 60 g moke
- sol, črni poper
- 1 žlička posušenega timijana
- ghee maslo ali sončnično olje za pečenje
- 4 glave belgijskega radiča
- 4 žlice masla
- 50 ml suhega vermuta
- 1/2 žličke rjavega sladkorja
- kajenski poper
- 250 g sira (appenzeller, starana gouda)
- 4 žlice ribezovega čatnija

Rumeno kolerabo olupimo in grobo naribamo. V skledi jo z rokami zmešamo z razžvrkljanimi jajci, timijanom in moko. Solimo in popramo.
Belgijski radič (ali chicoree) po dolgem razrežemo na štiri kose. V veliki ponvi segrejemo maslo in vanjo naložimo radič s prerezano stranjo navzdol. Pečemo ga svetlo rjave barve, vmes ga obrnemo. Dolijemo vermut, potresemo s sladkorjem in pražimo na srednji temperaturi, da rahlo karamelizira. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Pečico segrejemo na 140 stopinj. V veliki ponvi segrejemo olje ali ghee maslo. Kolerabino maso z žlico polagamo v ponev in vsako sploščimo v ocvrtek. Pečemo do zlato rjave barve, nato jih preložimo na krožnik na kuhinjski papir in postavimo v ogreto pečico. Postopek ponovimo s preostalo maso.
Sir narežemo na rezine, ga naložimo na peki papir v pekač in ga postavimo v ogreto pečico, da se rahlo stopi. Na ogrete krožnike naložimo belgijski radič, nanj pa izmenično kolerabine ocvrtke in stopljeni sir. Dodamo še žlico ribezovega čatnija in takoj postrežemo