Sestavine

  • 750 g rumene kolerabe
  • 2 jajci
  • 60 g moke
  • sol, črni poper
  • 1 žlička posušenega timijana
  • ghee maslo ali sončnično olje za pečenje
  • 4 glave belgijskega radiča
  • 4 žlice masla
  • 50 ml suhega vermuta
  • 1/2 žličke rjavega sladkorja
  • kajenski poper
  • 250 g sira (appenzeller, starana gouda)
  • 4 žlice ribezovega čatnija

Uvod

Ob takšnih zelenjavnih jedeh se da brez težav in z užitkom zdržati 40 dni posta! Čeprav se zraven, priznamo, prileže požirek mehurčkov, ki so se rodili v steklenici, in četudi je po takšnem kosilu potrebno nekaj še za večerjo, ki jo najdete tukaj. Toda post gor ali dol, čim manj mesa in čim več zelenjave velja v Šoli okusov vse leto, zato je to le marčevska inačica jedi, ki bo razveseljevala vse leto. Treviški ali belgijski radič, tako zapečeni so lahko tudi zeleni ali beli beluši, rumena koleraba v zelenjavnih polpetih pozimi ali mlada koleraba spomladi, če ne drugega je lahko le krompir, če ni ribezovega čatnija je lahko čebulna marmelada … Gre za jed iz ponve, ki karamelizira okuse, ustvari teksture in poskrbi za zelenjavne kombinacije, ki se razveselijo sira še bolj kot mesa....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Rumeno kolerabo olupimo in grobo naribamo. V skledi jo z rokami zmešamo z razžvrkljanimi jajci, timijanom in moko. Solimo in popramo.

2

Belgijski radič (ali chicoree) po dolgem razrežemo na štiri kose. V veliki ponvi segrejemo maslo in vanjo naložimo radič s prerezano stranjo navzdol. Pečemo ga svetlo rjave barve, vmes ga obrnemo. Dolijemo vermut, potresemo s sladkorjem in pražimo na srednji temperaturi, da rahlo karamelizira. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.

3

Pečico segrejemo na 140 stopinj. V veliki ponvi segrejemo olje ali ghee maslo. Kolerabino maso z žlico polagamo v ponev in vsako sploščimo v ocvrtek. Pečemo do zlato rjave barve, nato jih preložimo na krožnik na kuhinjski papir in postavimo v ogreto pečico. Postopek ponovimo s preostalo maso.

4

Sir narežemo na rezine, ga naložimo na peki papir v pekač in ga postavimo v ogreto pečico, da se rahlo stopi. Na ogrete krožnike naložimo belgijski radič, nanj pa izmenično kolerabine ocvrtke in stopljeni sir. Dodamo še žlico ribezovega čatnija in takoj postrežemo

Oceni