Sestavine

  • 4 srednje veliki belgijski radiči
  • 4 žlice masla
  • 150 ml suhega belega vina
  • 3 stroki česna
  • 4 inčuni (sardelni fileji)
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol, sveže mleti poper
  • 120 g burrate (ali bivolje mocarele)

Uvod

Pravijo, da večerjati ni zdravo. To so, najbrž, tisti, ki za kosilo preveč pojedo. Kaj pa naj takrat, ko sem tako lačen, da si na televiziji želim še več reklam, samo da imam izgovor za novi sendvič? Ali, ko je bilo kosilo tako lahko, da se je že zaradi spanja potrebno obtežiti? In kaj, ko je tako lep večer, da je škoda prižgati televizor, ker je boljše odčepiti steklenico in zraven pripraviti kaj na hitro, toda dobro.

Belgijski radič je tako vzdržljiv, da bi ga lahko kar pozabili, če ne bi bilo takšnih večerij. Potrpežljivo čaka v hladilniku, dokler mu družbo ne naredi dovolj dobra burrata, da so potrebni le še ne preveč slani sardelni fileji, ki naredijo takšno omako, da se ji ni še nobeno belo vino uprlo. Pravzaprav je potrebna le še štruca čim bolj hrustljavega in mehkega belega kruha.

Rimska je omaka, radič pa je belgijski. Lahko mu rečete tudi vitlof....

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 453 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Prosecco Casa Coste Piane
 
Postopek
1

Belgijski radič je na spodnji strani križasto zarezal. Česen je olupil in drobno sesekljal. V veliki ponvi je segrel maslo, vanj položil radič in ga pokritega dušil 5 minut, vmes ga je enkrat obrnil. Nato je dolil vino, dodal česen, solil in popral ter dušil pokrito na majhnem ognju 12 minut.

2

Sardelne fileje je drobno narezal. Radič je pobral iz tekočine in ga na krožniku postavil v ogreto pečico (100 stopinj). V omako je stresel narezane inčune in peteršilj, vmešal kis in z metlico olivno olje. Burrato in belgijski radič je naložil na ogreta krožnika, ga prelil z omako in postregel s hrustljavo bageto.

Oceni