Sestavine

  • 150 g bele kuverture (Spar)
  • 150 g kisle smetane
  • 230 ml sladke smetane
  • 1/2 žličke mletega kardamoma
  • 75 g belega sladkorja
  • 60 g ovsenih kosmičev
  • 150 g korenja
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1/4 žličke žafranike
  • 50 ml belega vina ali suhega vermuta

Uvod

Čokoladna penasta krema (mousse au chocolat) je sladkosnedna klasika, brez katere ni nobenega pravega francoskega bistroja. Žal pa to hkrati tudi pomeni, da ima pravi čokoladni mousse po svetu in v ”nepravih” bistrojih veliko generičnih posnemovalcev, ki imajo vsi enak instantni vir - vrečko.

Zato smo v Šoli okusov glede pravih čokoladnih moussov neutrudni. Da tudi vas ne bi premamila bližnjica iz vrečke, si vedno znova izmislimo kak novi recept za mousse au chocolat. Preverite tukaj! Nato pa se posladkajte še s tem, ki se od klasičnih iz temne čokolade in z veliko teže (maščobe) ne razlikuje le v barvi, temveč tudi v - zelenjavi! Zato je pomladno lahek, iz bele čokolade, korenja v sirupu in krokanta iz ovsenih kosmičev....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 3 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Belo kuverturo sesekljamo in raztopimo v kozici nad soparo (kozico postavimo nad lonec z vrelo vodo). Nato kozico odstavimo in v stopljeno čokolado zamešamo kislo smetano.

2

180 ml sladke smetane in kardamom trdo stepemo. Polovico stepene smetane z metlico zamešamo v čokolado, preostalo polovico pa v čokolado previdno vmešamo s spatulo. S kremo napolnimo kozarce in jih postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. V loncu karameliziramo beli sladkor, dodamo kosmiče in dobro premešamo. Dolijemo preostalo smetano in mešamo na majhni vročini, da se vse poveže. Maso tanko namažemo na papir na pekaču in ga postavimo v sredino pečice za 8 minut. Krokant na rešetki ohladimo do mlačnega, nato ga obrnemo in odstranimo papir za peko.

4

Korenje olupimo in poševno narežemo na 5 mm debele rezine. V kozici segrejemo maslo in narezano korenje dušimo na srednji vročini 1 minuto. Dodamo žafraniko in rjavi sladkor, malce karameliziramo ter dolijemo vino in 50 ml vode. Zavremo in kuhamo na majhni vročini 4 minute. Korenje nato ohladimo.

5

Pred serviranjem krokant nalomimo na manjše kose. Na čokoladni mousse naložimo rezine korenja z malo omake in potresemo s krokantom.

Oceni