Sestavine

  • 100 g bele čokolade
  • 2 lista želatine
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici vanilijevega sladkorja
  • 200 g sladke smetane
  • 250 g kumkvata
  • 60 g sladkorja
  • 75 ml belega vina
  • 20 ml ruma
  • 1 žlička jedilnega škroba

Uvod

Čeprav ga Francozi ne imenujejo zaman pena, ko gre za ”pravi” čokoladni mousse, iz prave (črne) čokolade, se tej klasični sladici francoske bistro kuhinje prevečkrat primeri, da seže zgolj do kreme. Če je mousse, naj bo, skratka, res penast! Zato je tukaj ”nepravi” čokoladni mousse - ker je iz bele čokolade. A glede penaste strukture je vseeno čisto pravi in vzorčno penast!

Ker ste se odločili zanj, vam Šola okusov z njim podarja še recept za omako iz kumkvatov. Četudi lahko beli čokoladni mousse ”začinite” kar s pomarančno marmelado, v kateri so za prijetno grenkobo vedno tudi sledi pomarančne lupine, se pena v ustih najlepše razblini v družbi kumkvatov, ki so še slajše grenki. Zato bo te njihove posebnosti vesela še marsikatera druga, penasta ali kremna sladica....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Čokolado sesekljamo in stopimo v kozici nad vročo vodno kopeljo. Želatino namočimo v mrzli vodi. Jajce, rumenjak in vanilijev sladkor stepamo v kovinski posodi nad soparo do goste kreme.

2

Vmešamo stopljeno čokolado in kremo rahlo ohladimo, vmes večkrat premešamo. Smetano stepemo in jo previdno zamešamo v čokoladno kremo. S kremo napolnimo steklene skodelice, po vrhu pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure.

3

Kumkvate dobro umijemo in narežemo na 5 mm debele rezine. V loncu zavremo vino, rum sladkor in 70 ml vode. Dodamo narezane kumkvate in kuhamo na srednji vročini 5 minut. Kumkvatov ragu zgostimo z jedilnim škrobom in ga ohladimo. Pred serviranjem v vsak kozarec damo 1 žlico kumkvatov, preostale pa serviramo posebej.

Oceni