Sestavine

  • MOUSSE
  • 100 g piškotov Amaretti
  • 150 g bele kuverture
  • 3 listi želatine
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlička bourbon vanilijevega sladkorja
  • 3 žlice likerja Amaretto
  • 300 ml aladke smetane
  • ŽELE IZ JAGODIČEVJA
  • 50 g sladkorja
  • 300 ml rose vina
  • 1 žlica muškatnih cvetov (Macis)
  • 1 cimetova palčka
  • 1 žlička mlete posušene pomarančne lupine
  • 2 žlici grenadine sirupa
  • 1 1/2 žlice jedilnega škroba
  • 250 g zamrznjenega jagodičevja.

Uvod

Ker smo že sinoči zmešali penasto kremo bele čokolade in iz gozdnih in jagodičastih sadežev, ki so bili za to priložnost iz zamrznjenega programa, skuhali marmelado, moramo danes le še nadrobiti italijanske amaretti piškote. Zakaj pa ne, saj uspešno kosilo, ki je v glavni jedi raje kot za preveč kalorij poskrbelo za veliko okusov (na primer hrustljavi losos v nori algah ali vitlof z burato, lečo in šitakami), potrebuje prav takšno hitro penasto sladkanje....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 568 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

60 g piškotov grobo nadrobimo. Belo kuverturo sesekljamo in raztopimo v kozici nad soparo. Želatino namočimo v mrzli vodi. V skledi razžvrkljamo rumenjaka, vanilijev sladkor in amaretto liker. Postavimo jo nad lonec z vrelo vodo in z metlico stepamo do goste kreme.

2

Skledo odstavimo in v jajčno kremo zamešamo ožeto želatino, da se stopi. Vmešamo še stopljeno čokolado in trdo stepeno smetano. Na koncu v kremo zamešamo še zdrobljene piškote, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.

3

Za sadni žele v loncu segrevamo sladkor in 2 žlici vode in svetlo rjavo karameliziramo. Dolijemo vino, dodamo muškatne cvetove, cimet in pomarančno lupino ter pokuhamo na 200 ml tekočine. Lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 1 uro.

4

Gladko razmešamo jedilni škrob in grenadine sirup. Vinski prevretek precedimo, zavremo, zgostimo z jedilnim škrobom in kuhamo na majhni vročini 3 minute. Dodamo zamrznjeno jagodičevje, premešamo, stresemo v skodelo in postaivmo v hladilnik preko noči.

5

Pred serviranjem preostale piškote grobo nadrobimo. Na servirne krožnike naložimo jagodičevje in žličnike čokoladnega mousse ter potresemo z nadrobljenimi piškoti.

Oceni