Beli čokoladni mousse z amarettiji
Sestavine
- MOUSSE
- 100 g piškotov Amaretti
- 150 g bele kuverture
- 3 listi želatine
- 2 rumenjaka
- 1 žlička bourbon vanilijevega sladkorja
- 3 žlice likerja Amaretto
- 300 ml aladke smetane
- ŽELE IZ JAGODIČEVJA
- 50 g sladkorja
- 300 ml rose vina
- 1 žlica muškatnih cvetov (Macis)
- 1 cimetova palčka
- 1 žlička mlete posušene pomarančne lupine
- 2 žlici grenadine sirupa
- 1 1/2 žlice jedilnega škroba
- 250 g zamrznjenega jagodičevja.
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 568 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
60 g piškotov grobo nadrobimo. Belo kuverturo sesekljamo in raztopimo v kozici nad soparo. Želatino namočimo v mrzli vodi. V skledi razžvrkljamo rumenjaka, vanilijev sladkor in amaretto liker. Postavimo jo nad lonec z vrelo vodo in z metlico stepamo do goste kreme.
Skledo odstavimo in v jajčno kremo zamešamo ožeto želatino, da se stopi. Vmešamo še stopljeno čokolado in trdo stepeno smetano. Na koncu v kremo zamešamo še zdrobljene piškote, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.
Za sadni žele v loncu segrevamo sladkor in 2 žlici vode in svetlo rjavo karameliziramo. Dolijemo vino, dodamo muškatne cvetove, cimet in pomarančno lupino ter pokuhamo na 200 ml tekočine. Lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 1 uro.
Gladko razmešamo jedilni škrob in grenadine sirup. Vinski prevretek precedimo, zavremo, zgostimo z jedilnim škrobom in kuhamo na majhni vročini 3 minute. Dodamo zamrznjeno jagodičevje, premešamo, stresemo v skodelo in postaivmo v hladilnik preko noči.
Pred serviranjem preostale piškote grobo nadrobimo. Na servirne krožnike naložimo jagodičevje in žličnike čokoladnega mousse ter potresemo z nadrobljenimi piškoti.