Beli kruh za toast
Sestavine
- 380 g bele moke
- 14 g svežega kvasa
- 200 ml mleka
- sol
- 40 g masla

Uvod
- Kategorija: On zanjo
- Količina: 15 kosov
- Hranilna vrednost: 118 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut (+ čas za vzhajanje)
Moko je presejal v skodelo in v sredini naredil vdolbino. Vanjo je nadrobil kvas, ga zmešal z žličko sladkorja in dolil mlačno mleko. Po vrhu je potresel malo moke, mleko s kvasom rahlo premešal in pustil vzhajati pokrito na toplem 30 minut.
Nato je na moko stresel 1 žličko soli in mehko maslo ter gnetel v mešalniku na najnižji hitrosti 12 minut. Gladko testo je oblikoval v kroglo, jo položil nazaj s skledo, pokril s krpo in ga pustil vzhajati 1 uro.
Štirikotni globoki model (10 c 20 cm) je namastil z maslom in potresel z moko. Vzhajano testo je s pomokanimi rokami narahlo oblikoval v hlebček in ga položil v namaščeni model. Pokritega je pustil vzhajati 30 minut oz. da je podvojil volumen.
Medtem je v majhen pekač nalil 500 ml vode in ga postavil na dno pečice. Pečico je segrel na 230 stopinj. Tik preden je postavil model v pečico, je z ostrim nožem po dolgem zarezal v testo 1 cm globoko.
Testo je s čopičem po vrhu premazal z mlekom in model postavil v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj. Kruh je pekel 35 minut. Po 10 minutah pečenja je iz pečice odstranil čekač z vodo in zmanjšal temperaturo v pečici na 220 stopinj. Pečeni kruh je zvrnil iz modela na rešetko in ga pustil ohladiti.