Beluševa zloženka z jajčnim prelivom
Sestavine
- 500 g belih belušev
- 300 g zelenih belušev
- kajenski poper
- 1 l zelenjavne juhe
- 9 listov želatine
- 60 ml suhega vermuta
- 2 žlici pehtranovih lističev
- 3 rezine kuhanega pršuta (2 mm debele)
- 2 jajci
- 1 šalotka
- 1 žlica izkoščičenih črnih oliv
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 6 žlic jabolčnega kisa
- 12 žlic blagega olljčnega olja
- sol, poper

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 455 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
Bele beluše olupimo, zelenim pa odlomimo spodnji oleseneli del. Zavremo zelenjavno juho, krepko začinimo s kajenskim poprom in solimo. V vreli juhi kuhamo bele beluše 5 minut, zelene pa 3 minute. Kuhane prelijemo z mrzlo vodo in osušimo.
Želatino namočimo v mrzli vodi. Bele beluše po dolgem prerežemo na polovico. Odmerimo 450 ml tekočine, v kateri so se kuhali beluši, dodamo vermut in jo segrejemo. Vanjo zamešamo ožeto namočeno želatino in pehtran. Žele ohladimo.
Model za terino (25 x 12 cm) premažemo z oljem in obložimo s prozorno folijo. Globoki pekač napolnimo z vodo in ledom ter vanj postavimo model za terino. Kuhani pršut narežemo na rezine, primerno velike za model.
V model nalijemo žele 5 mm visoko in kot prvo plast vanj naložimo kuhani pršut. Prelijemo z malo želeja, sledi plast belih belušev, malo želeja in plast pršuta. Nanj naložimo zelene beluše, malo želeja, plast pršuta in kot zadnjo plast bele beluše. Prelijemo jih s preostalim želejem, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur.
Pred serviranjem jajci trdo skuhamo, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Olupljeno šalotko in olive zelo drobno sesekljamo. Jajci narežemo na rezine in le-te na drobne kocke. Zmešamo kis in olje ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Vmešamo jajce, šalotko, olive in peteršilj.
Žolco previdno stresemo iz modela na rezalno desko in odstranimo prozorno folijo. Narežemo jo na 3 cm debele rezine in naložimo na krožnike. Prelijemo z jajčnim prelivom in okrasimo z drobnjakovim cvetom.