Sestavine

  • 800 g belih belušev
  • 2 žlički sladkorja
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 300 g mladega graha
  • 150 g edamame zrn
  • 2 šalotki
  • 2 mladi čebuli
  • 6 do 8 žlic jabolčnega kisa
  • 1 žlica polnozrnate gorčice
  • poper
  • 1 žlica sesekljanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega kopra

Uvod

Danes bo pomladni piknik! Zato nikar le k mesarju!! Ker pa je mlada zelenjava preveč nežna in presladka, da bi jo polagali na žar, naj bo tokrat na pikniku glavna zelenjavna solata, k njej pa lahko nekaj tudi spečete. Takšna so pač pomladna pravila. Ne bo vam žal!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Beluše olupimo in jim odrežemo olesenele konce. V loncu zavremo 500 ml vode, malo soli, 1 žličko sladkorja in 2 žlici olja. Vanjo stresemo olupke in olesenele konce ter kuhamo 10 minut.

2

Nato jih s ščipalkami poberemo iz vode. Olupljene beluše kuhamo v špargljevi vodi 5 minut, nato jih poberemo iz vode, prelijemo z mrzlo vodo in narežemo na tretjine.

3

Edamame kuhamo v soljeni vreli vodi 5 minut, po 2 minutah kuhanja dodamo še grah. Oboje stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

4

Šalotko razpolovimo in narežemo na tanke rezine. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. V kozici segrejemo 3 žlice olje in šalotko stekleno podušimo. Dodamo še mlado čebulo in pražimo 1 minuto. Dodamo jabolčni kis in 1 žličko sladkorja ter zavremo.

5

V čebulo zamešamo gorčico, preostalo olje in 50 ml beluševega fonda. Preliv nato začinimo s soljo in poprom. V skledo stresemo beluše, grah in edamame, potresemo z drobnjakom in koprom, prelijemo z dresingom ter dobro premešamo.

Oceni