Beluši in grah v solati
Sestavine
- 800 g belih belušev
- 2 žlički sladkorja
- 6 žlic oljčnega olja
- 300 g mladega graha
- 150 g edamame zrn
- 2 šalotki
- 2 mladi čebuli
- 6 do 8 žlic jabolčnega kisa
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- poper
- 1 žlica sesekljanega drobnjaka
- 1 žlica sesekljanega kopra

Uvod
Danes bo pomladni piknik! Zato nikar le k mesarju!! Ker pa je mlada zelenjava preveč nežna in presladka, da bi jo polagali na žar, naj bo tokrat na pikniku glavna zelenjavna solata, k njej pa lahko nekaj tudi spečete. Takšna so pač pomladna pravila. Ne bo vam žal!
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
Beluše olupimo in jim odrežemo olesenele konce. V loncu zavremo 500 ml vode, malo soli, 1 žličko sladkorja in 2 žlici olja. Vanjo stresemo olupke in olesenele konce ter kuhamo 10 minut.
Nato jih s ščipalkami poberemo iz vode. Olupljene beluše kuhamo v špargljevi vodi 5 minut, nato jih poberemo iz vode, prelijemo z mrzlo vodo in narežemo na tretjine.
Edamame kuhamo v soljeni vreli vodi 5 minut, po 2 minutah kuhanja dodamo še grah. Oboje stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Šalotko razpolovimo in narežemo na tanke rezine. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. V kozici segrejemo 3 žlice olje in šalotko stekleno podušimo. Dodamo še mlado čebulo in pražimo 1 minuto. Dodamo jabolčni kis in 1 žličko sladkorja ter zavremo.
V čebulo zamešamo gorčico, preostalo olje in 50 ml beluševega fonda. Preliv nato začinimo s soljo in poprom. V skledo stresemo beluše, grah in edamame, potresemo z drobnjakom in koprom, prelijemo z dresingom ter dobro premešamo.