Sestavine

  • 4 jajca
  • 600 g belih belušev
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 kumara za solato (ca. 200 g)
  • šopek čemaža
  • 4 sardelni fileji v olju
  • 1 žlica kaper
  • 50 g kisle smetane
  • 2 žlici belega balzamičnega kisa
  • 1 žlička gorčice
  • 4 žlice repičnega olja
  • kajenski poper

Uvod

Ne, ni francoska solata. Saj v njej ni ne krompirja ne majoneze. Lahka inačica praznične in kalorične rusko-francoske solate, katere edini problem je v tem, da ima omejen rok trajanja. Je le takrat, ko so beluši sveži! Zato pa se je ne boste preobjedli … kot francoske, za vsak družinski, državni in cerkveni praznik … Za zajtrk od aprila do sredine junije, z dišečo mortadelo in hrustljavo bageto....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 265 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Jajca kuhamo v vreli vodi 8 minut, jih prelijemo z mrzlo vodo in ohladimo. Beluše olupimo, narežemo na majhne kose in kuhamo 5 minut v slani vodi. Stresemo jih na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

2

Kumaro olupimo, odstranimo pečke in narežemo na majhne kocke. Čemaž drobno narežemo. Sardelne fileje odcedimo in jih skupaj s kaprami sesekljamo. Jajca olupimo, prerežemo na polovico in izločimo rumenjake. Gladko jih razmešamo s kislo smetano, balzamičnim kisom in gorčico. Med mešanjem z metlico dodajamo olje, da dobimo gosto omako. Začinimo jo s soljo in obema vrstama popra. Beljake zelo drobno sesekljamo in jih skupaj z beluši, kumaricami, čemažem, sardelnimi fileji in kaprami zamešamo v jajčno kremo. Po potrebi še začinimo s soljo in poprom.

Oceni