Beluši, krompir, olive in mandlji
Sestavine
- 14 kom belih belušev
- 30 g olupljenih mandljev
- 300 g mladega krompirja
- 6 šalotk
- 12 črnih ali zelenih oliv
- 1 zreli paradižnik
- 3 žlice oljčnega olja
- sol
- sladkor
- solni cvet
- 70 ml suhega šerija
- 30 g masla
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 460 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na četrtine. Šalotko olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. V skledi zmešamo krompir in šalotke z žlico olja in soljo. Stresemo v ognjevarni model za narastke in postavimo v pečico za 25 minut na drugo rešetko od spodaj.
Medtem olupimo beluše in odrežemo oleseneli del. Paradižnik narežemo na krhlje. Beluše v skodeli zmešamo s preostalim oljem, solnim cvetom in 1/2 žličke sladkorja. Porazdelimo jih model zraven krompirja in prelijemo s šerijem in 100 ml vode. Po vrhu potresemo maslo in postavimo v pečico za 15 do 20 minut. Vmes beluše večkrat obrnemo, da se enakomerno kuhajo.
Mandlje opražimo v ponvi brez maščobe in jih 10 minut pred koncem pečenja skupaj s paradižnikom in olivami stresemo na beluše in krompir. Pečeni krompir potresemo z dimljeno papriko in peteršiljem.