Beluši, krompirjev praženec, miso omaka
Sestavine
- 12 debelih belušev (ca. 500 g)
- 40 g masla
- 1 žlica sladkorja
- 5 žlic domače majoneze
- 2 žlici svetle miso paste
- 2 žlički gorčice s semeni
- 1 žlica drobno narezanega drobnjaka
- 600 g čvrstega krompirja
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlici bučnih semen
- 2 žlici bučnega olja
- sol, poper
Krompir olupimo in narežemo na večje kocke. Kuhamo ga v vreli soljeni vodi 20 minut, nato ga stresemo na cedilo in pustimo posušiti. Bučna semena grobo sesekljamo in opražimo v ponvi brez maščobe.
Beluše olupimo, naložimo v široko posodo, dodamo 1/2 žličke soli, sladkor in maslo. Dolijemo vodo do polovice višine belušev.
V ponvi segrejemo olje in vanj stresemo grobo pretlačeni krompir. Na srednji do močni vročini ga pražimo 12 do 14 minut, vmes ga večkrat premešamo. Pred koncem pečenja vanj zamešamo pražena bučna semena.
Pokrito posodo z beluši postavimo na štedilnik, zavremo in jih kuhamo na majhni vročini 10 minut, vmes beluše enkrat obrnemo. Nato posodo odstavimo s štedilnika, odlijemo vodo in beluše pokrite hranimo do serviranja.
Gladko zmešamo majonezo, miso pasto in gorčico. Na ogreta krožnika naložimo kuhane beluše in pražen krompir, ki ga pokapljamo z bučnim oljem. Beluše prelijemo z miso majonezo in potresemo z drobnjakom.