Sestavine

  • 12 debelih belušev (ca. 500 g)
  • 40 g masla
  • 1 žlica sladkorja
  • 5 žlic domače majoneze
  • 2 žlici svetle miso paste
  • 2 žlički gorčice s semeni
  • 1 žlica drobno narezanega drobnjaka
  • 600 g čvrstega krompirja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici bučnih semen
  • 2 žlici bučnega olja
  • sol, poper

Uvod

Ni enostavno po toliko špargljevih jedeh belušem vsak letnik skuhati še kaj novega. Zato so bili še bolj veseli, ko smo jim našli tako nenavaden par. Ker smo domačo majonezo nadgradili s svetlim misom in gorčico s semeni, smo še domač pražen krompir z dodatno hrustljavostjo bučnic in umamijem bučnega olja. Ne, tako krepki okusi niso zakrili nežnosti belih belušev, saj smo jih kuhali tako kratko in pazljivo, da so ostali čvrsti v telesu in okusu, in toliko, da je bil pražen krompir, spremenjen v krompirjev praženec, le spremljava, miso pa le dodatek. Pustite, skratka, belušem, da so glavni, pa vam bodo dovolili, da so vedno drugačni....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Krompir olupimo in narežemo na večje kocke. Kuhamo ga v vreli soljeni vodi 20 minut, nato ga stresemo na cedilo in pustimo posušiti. Bučna semena grobo sesekljamo in opražimo v ponvi brez maščobe.

2

Beluše olupimo, naložimo v široko posodo, dodamo 1/2 žličke soli, sladkor in maslo. Dolijemo vodo do polovice višine belušev.

3

V ponvi segrejemo olje in vanj stresemo grobo pretlačeni krompir. Na srednji do močni vročini ga pražimo 12 do 14 minut, vmes ga večkrat premešamo. Pred koncem pečenja vanj zamešamo pražena bučna semena.

4

Pokrito posodo z beluši postavimo na štedilnik, zavremo in jih kuhamo na majhni vročini 10 minut, vmes beluše enkrat obrnemo. Nato posodo odstavimo s štedilnika, odlijemo vodo in beluše pokrite hranimo do serviranja.

5

Gladko zmešamo majonezo, miso pasto in gorčico. Na ogreta krožnika naložimo kuhane beluše in pražen krompir, ki ga pokapljamo z bučnim oljem. Beluše prelijemo z miso majonezo in potresemo z drobnjakom.

Oceni