Sestavine

  • 1 kg belih belušev
  • 3 jajca
  • 180 g moke
  • 300 ml mleka
  • 1 žlica olja
  • 2 žlici sesekljanega pehtrana
  • muškatni orešček
  • sol, sveže mleti poper
  • 7 žlic masla

Uvod

Preveč pršuta, salam, pancete, sira in kruha sinoči? Preveč mesa in škroba za kosilo? preveč hrane, nasploh, minule dni? Malo čiščenja vsake toliko ni nikoli odveč. Kdor se posti in torej zdrži čisto brez, je junak, drugi pa le malo pritisnemo na zavoro. Beluši, torej beli, opravijo svoje, da se o tem širi vonj še jutri, zato tokrat na njih ne bo težkih, jajčnih in maščobnih omak, temveč le kosem masla v vrečko za sous vide (20 minut na 88 stopinjah, če so debeli, sicer zadošča že 15 minut) in malo soli, zraven pa praženec, ki se v pečici napihne, v ponvi pa obarva. Zelišča v njem so stvar navdiha in ponudbe, toda pehtran je v vsakem primeru visoko na spisku želja....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 583 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
 
Postopek
1

Beluše olupimo in odrežemo spodnji oleseneli del. Naložimo jih v vrečko z zip zapiranjem, dodamo malo soli in žlico masla ter vrečko potopimo v vodo do zadrge, da iz nje iztisnemo zrak. Beluše pustimo v vodni kopeli na 88 stopinjah 15 do 20 minut (odvisno od debeline belušev).

2

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V posodi gladko razmešamo moko, mleko in rumenjake. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter vmešamo še pehtran. Maso pustimo stati 15 minut.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Beljake s ščepcem soli stepemo v trdi sneg in ga previdno zamešamo v testo. V veliki ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo 2 žlici olja, vanjo vlijemo testo in pečemo na srednji temperaturi 2 minuti. Nato ponev postavimo v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj in pečemo 15 minut oz. do sveto rjave barve.

4

Pečeni praženec stresemo na desko in ga raztrgamo na manjše kose. V ponvi segrejemo 2 žlici masla, nanj stresemo natrgani praženec in ga hrustljavo opečemo. Preostalo maslo v kozici segrevamo do rahle rjave barve. Na ogrete krožnike naložimo praženec in kuhane beluše ter jih prelijemo z rjavim maslom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)