Beluši in praženec s pehtranom
Sestavine
- 1 kg belih belušev
- 3 jajca
- 180 g moke
- 300 ml mleka
- 1 žlica olja
- 2 žlici sesekljanega pehtrana
- muškatni orešček
- sol, sveže mleti poper
- 7 žlic masla

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 583 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
Beluše olupimo in odrežemo spodnji oleseneli del. Naložimo jih v vrečko z zip zapiranjem, dodamo malo soli in žlico masla ter vrečko potopimo v vodo do zadrge, da iz nje iztisnemo zrak. Beluše pustimo v vodni kopeli na 88 stopinjah 15 do 20 minut (odvisno od debeline belušev).
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V posodi gladko razmešamo moko, mleko in rumenjake. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter vmešamo še pehtran. Maso pustimo stati 15 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Beljake s ščepcem soli stepemo v trdi sneg in ga previdno zamešamo v testo. V veliki ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo 2 žlici olja, vanjo vlijemo testo in pečemo na srednji temperaturi 2 minuti. Nato ponev postavimo v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj in pečemo 15 minut oz. do sveto rjave barve.
Pečeni praženec stresemo na desko in ga raztrgamo na manjše kose. V ponvi segrejemo 2 žlici masla, nanj stresemo natrgani praženec in ga hrustljavo opečemo. Preostalo maslo v kozici segrevamo do rahle rjave barve. Na ogrete krožnike naložimo praženec in kuhane beluše ter jih prelijemo z rjavim maslom.