Beluši s pomarančo, avokadom in vanilijo
Sestavine
- 1 kg belih belušev
- sol
- 2 šalotki
- 1 pomaranča
- 20 g svežega ingverja
- 15 koriandrovih zrn
- 1/4 žličke burbonske vanilije
- 3 žlice belega vinskega kisa
- solni cvet
- 5 žlic mandljevega olja
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 1 strok čilija
- 250 g jadranskih kozic
- 1 zreli veliki avokado (ali 2 manjša)
- 2 žllci limetinega soka
- sveža bazilika
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 419 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Turno belo 2018, Movia
Beluše olupimo in odrežemo spodnje olesenele dele. Zavremo olupke, odrezane spodnje dele in 1,5 l slane vode ter kuhamo na srednji temperaturi 7 minut. Precedimo in odmerimo 50 ml tekočine od kuhanja.
Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje, blanširamo v vreli slani vodi 10 sekund, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Pomarančo z ostrim nožem filetiramo in iz ostankov stisnemo sok (ca 100 ml).
Olupljeni ingver drobno sesekljamo. Koriandrova zrna zdrobimo v možnarju. 50 ml beluševe vode, pomarančni sok, kis, mandljevo olje, 2 žlici oljčnega olja, solni cvet, mleti koriander in vanilijo zmešamo v marinado. Na koncu vanjo zamešamo še čebulo in ingver.
Zavremo preostalo beluševo vodo, dodamo beluše in jih kuhamo 3 minute. Kuhane poberemo s penavko iz vode, naložimo na pladenj in takoj prelijemo z marinado. Pustimo stati 20 do 30 minut.
Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Čili drobno sesekljamo. Avokado olupimo in odstranimo peško, vsako polovico po dolgem prerežemo in narežemo na 2 cm velike kose.
V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo kozice, česen in čili ter pečemo na srednji temperaturi 4 minute. Malo pred koncem pečenja stresemo v ponev še narezani avokado. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Na krožnike naložimo marinirane beluše, pomarančne fileje, avokado in kozice ter potresemo z lističi bazilike.