Sestavine

  • 14 belih belušev
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici limonovega soka
  • 2 jajci
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 žlička gorčice
  • 2 sardelna fileja
  • 2 žlici sesekljanega koriandra ali peteršilja
  • sol, poper

Uvod

Pri omakah je dobro to, da jim nikoli ne zmanjka idej … Kakšno sestavino spremenimo, malo drugače zmešamo, kaj dodamo, in je celotna jed drugačna ter nova. Prav to pa najbolj potrebujejo beluši (in šparglji), saj so v sezoni, od aprila do junija, skoraj vsak dan na mizi, zato bi bil dolgčas, če bi bili vedno le v holandski omaki. To jajčno omako smo našli v italijanskem Bolzanu na Južnem Tirolskem.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Beluše olupimo in jim odlomimo spodnji oleseneli del. Jajci kuhamo v vreli vodi 10 minut, ju oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo.

2

V širokem loncu zavremo vodo s sladkorjem, žličko soli in maslom. Vanjo naložimo beluše, še enkrat zavremo in pokrito odstavimo s štedilnika ter pustimo stati 10 minut.

3

Trdo kuhani jajci drobno sesekljamo. Gladko razmešamo olje, kis, gorčico, 3 žlice vode od kuhanja belušev in drobno sesekljana sardelna fileja. V omako nato zamešamo sesekljano jajce in drobno narezani koriander. Kuhane beluše prelijemo z omako in po želji zraven postrežemo masleni kuhani krompir.

Oceni