Beluši z bolcansko omako
Sestavine
- 14 belih belušev
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica masla
- 2 žlici limonovega soka
- 2 jajci
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 1 žlička gorčice
- 2 sardelna fileja
- 2 žlici sesekljanega koriandra ali peteršilja
- sol, poper

Uvod
Pri omakah je dobro to, da jim nikoli ne zmanjka idej … Kakšno sestavino spremenimo, malo drugače zmešamo, kaj dodamo, in je celotna jed drugačna ter nova. Prav to pa najbolj potrebujejo beluši (in šparglji), saj so v sezoni, od aprila do junija, skoraj vsak dan na mizi, zato bi bil dolgčas, če bi bili vedno le v holandski omaki. To jajčno omako smo našli v italijanskem Bolzanu na Južnem Tirolskem.
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
Beluše olupimo in jim odlomimo spodnji oleseneli del. Jajci kuhamo v vreli vodi 10 minut, ju oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo.
V širokem loncu zavremo vodo s sladkorjem, žličko soli in maslom. Vanjo naložimo beluše, še enkrat zavremo in pokrito odstavimo s štedilnika ter pustimo stati 10 minut.
Trdo kuhani jajci drobno sesekljamo. Gladko razmešamo olje, kis, gorčico, 3 žlice vode od kuhanja belušev in drobno sesekljana sardelna fileja. V omako nato zamešamo sesekljano jajce in drobno narezani koriander. Kuhane beluše prelijemo z omako in po želji zraven postrežemo masleni kuhani krompir.