Sestavine

  • 4 beli beluši (debeli)
  • 50 g svetle miso paste
  • 50 ml svetle sojine omake
  • 25 ml riževega kisa
  • sok 1 limone
  • sol
  • sladkor
  • 2 jajci
  • 20 g masla
  • 40 ml juhe
  • 20 g svežega sira
  • kajenski poper
  • sezamovo olje
  • 8 tankih rezin lardo slanine
  • zelišča ali cvetovi (krebuljica, marjetice)

Uvod

Biti morajo res sveži. To pomeni, da jih je najboljše kupiti neposredno na kmetiji ali vsaj na tržnici pri znanem proizvajalcu. Ker le tako bodo res najboljši (skoraj) surovi! Le 15 sekund kuhanja, prosim. Pa čeprav nekateri za (bele) beluše še vedno svetujejo, da jih je potrebno kuhati celo dvajset minut. Toda potem je še mokra kuhinjska krpa, v katero jih zavijte takoj, ko jih prinesete domov in shranite v hladilniku, bolj mehka za žvečenje.

Kuhanje v tem ”surovem” receptu nadomesti mariniranje. Običajno bešamelno spremljavo belim špargljem pa smo zamenjali z bolj eksotično, majoneza je narejena z misom, marinada pa s sojino omako in riževim kisom. Ker pa so ti okusi močni in drugačni, jih je potrebno omiliti. To nalogo najboljše opravi maščoba s svojo sladkostjo. Lardo, bela slanina, je od mangalice s Cigojeve domačije....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 235 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay Kaspar 2013, Gaube
 
Postopek
1

Beluše olupimo, odrežemo spodnji konec in jih zavijemo v vlažno krpo. Olupke in odrezane konce v manjšem loncu pokrijemo z vodo, dodamo polovico limonovega soka, ščepec soli in sladkorja ter zavremo. Kuhamo 5 minut, nato belušev fond precedimo v drugi lonec.

2

Zmešamo sojino omako in rižev kis ter vlijemo v vrečko za zamrzovanje. Belušev fond zavremo, dodamo olupljene beluše in jih kuhamo 10 sekund. Poberemo jih iz fonda, še vroče stresemo stresemo v marinado v vrečki, zapremo in pustimo ohladiti. Vmes vrečko nekajkrat obrnemo.

3

Jajci kuhamo v vreli vodi 7 minut, ju prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in grobo narežemo. Maslo raztopimo. Jajci, maslo, juho, sveži sir in miso pasto damo v blender in miksamo 5 minut oz. da nastane krema. Začinimo jo s kajenskim poprom in sezamovim oljem.

4

Beluše vzamemo iz marinade in jih s papirjem obrišemo. Vsakega poševno narežemo na 3 enako velike kose. Naložimo jih na krožnike, dodamo lardo slanino in miso kremo ter okrasimo s cvetovi marjetic in lističi krebuljice.

Oceni