Beluši s pomarančno masleno omako in kozicami
Sestavine
- 500 g belih belušev
- 1 žlica masla
- sladkor
- 1 žlička limonovega soka
- 12 velikih kozic
- ščepec curryja
- kajenski poper
- 2 žlici oljčnega olja
- sveži pehtran
- MASLENA POMARANČNA OMAKA
- 100 g masla
- 40 ml belega vina
- 75 ml ribjega fonda
- 1 žlička posušene pomarančne lupine
- 6 koriandrovih semen
- 1/4 žličke žafranike
- vejica timijana
- sol,poper

Uvod
Za beluše je najboljša holandska omaka! Že mogoče, a če se tega striktno držimo, postanejo beluši hitro dolgočasni. Malo spremembe? Če ”holandsko” omako naredimo brez jajc (rumenjakov), nastane beurre blanc, bela maslena omaka. In ker je to ena od osnovnih omak, se nam ni potrebno ustaviti, temveč lahko nadaljujemo. A pozor, če dodamo pomarančni sok, nastopi dilema. Katera omaka pa bo od zdaj najboljša za beluše?! Še posebej, ko so zraven tudi kozice.
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Maslo narežemo na kocke in postavimo v zamrzovalnik. V kozici zavremo vino, ribji fond, pomarančno lupino, koriander, žafraniko in timijan ter kuhamo 5 minut. Nato prevretek precedimo in shranimo do serviranja.
Beluše olupimo in odrežemo olesenele konce. Naložimo jih v široki lonec, dolijemo vodo samo do polovice belušev, dodamo sol, maslo in limonov sok ter počasi zavremo. Pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 5 minut. Odstranimo pokrov in kuhamo še 3 minute oz. da so beluši kuhani na zob (al dente).
Kozice olupimo in narežemo na tri dele. V majhni ponvi segrejemo olje, dodamo narezane kozice, potresemo s curryjem, rahlo posolimo in pečemo na močni vročini 2 minuti. Ponev nato odstavimo s štedilnika.
Pomarančni prevretek zavremo in z metlico vmešamo ledeno maslo, da dobimo gladko žametno omako. Začinimo jo s soljo in poprom. Na ogreta krožnika naložimo kuhane beluše, potresemo s pečenimi kozicami in prelijemo z masleno omako. Po želji okrasimo s svežim pehtranom.