Sestavine

  • 1 kg belušev
  • 4 lososovi fileji (a 180 g, brez kože)
  • 125 g creme fraiche
  • 4 jajca
  • šopek krebuljice
  • 8 vejic pehtrana
  • šopek peteršilja
  • 4 vejice kopra
  • šopek drobnjaka
  • beli vinski kis
  • sladkor
  • sol, poper
  • 1 žlica masla
  • 4 žlice olivnega olja

Uvod

Če kje piše, da naj bo zelena zeliščna omaka kar mrzla, se za to ne zmenite. Ne le, da bo preredka, tudi zelišča se v njej ne bodo uspela harmonizirati. Ko je omaka po ”hladnem” receptu pripravljena, jo počasi pogrejte še v kozici, da ne bo le topla, temveč tudi bolj gosta. Boste videli, potem pehtran ne bo več solo igralec in beluši bodo kremne toplote tudi dosti bolj veseli. Pa še o lososu, ki je pravšnja spremljava: kako dolgo ste ga pekli doslej? Prepolovite čas! Ko je znotraj še vlažen, zunaj pa se še ne poti, je pravi!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 570 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Za omako grobo narežemo vsa zelišča in jih s creme fraiche ter kisom zmiksamo v blenderju v gladko kremo. Začinimo s soljo in poprom.

2

Beluše olupimo in odrežemo oleseneli spodnji del. Zavremo vodo in dodamo žličko soli in sladkorja ter maslo. V tej vodi kuhamo beluše 7 do 9 minut (odvisno od debeline).

3

Jajca kuhamo v vreli vodi 6 minut, nato jih prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Zeliščno kremo rahlo segrejemo.

4

Lososove fileje začinimo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olje, vanj položimo fileje in jih pečemo na vsaki strani 30 sekund.

5

Na ogrete krožnike naložimo ribo in beluše, le-te prelijemo z zeliščno omako in na vrh damo še kuhano jajce.

Oceni