Belušna cikorija na polenti s pekorinom
Sestavine
- BELUŠNA CIKORIJA
- 1 manjša glava puntarelle (400 g)
- 3 stroki česna
- 6 sardelnih filejev v olju (inčuni)
- 8 žlic oljčnega olja
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica limonovega soka
- sol, poper
- POLENTA
- 120 g polnozrnatega koruznega zdroba (instant)
- 150 ml mleka
- 1 lovorov list
- 80 g pekorino sira

Belušno cikoriji odrežemo liste in jih narežemo na 3 cm velike trakove. Poganjke narežemo na manjše kose. Dva stroka česna olupimo in narežemo na tanke rezine.
Sardelne fileje odcedimo in drobno narežemo. En strok česna olupimo in sesekljamo. Oboje stresemo v sekljalnik skupaj s kisom, limonovim sokom in 6 žlicami olja ter miksamo toliko časa, da dobimo gosto omako. Če je omaka pregosta, dodamo še malo olja. Začinimo s soljo in poprom.
V teflonski ponvi rahlo segrejemo dve žlici olje, dodamo narezane poganjek cikorije in na srednji vročini med mešanjem pražimo 5 do 7 minut. Dodamo narezani česen in liste cikorije ter pražimo še dve minuti. Cikorijo prelijemo s sardelno omako in segrejemo na majhni vročini.
V loncu zavremo mleko, 300 ml vode, 1/2 žličke soli in lovorov list. Z metlico vmešamo koruzni zdrob in polento kuhamo po navodilu na embalaži. Pekorino drobno naribamo in ga zamešamo v polento pred serviranjem. Če želimo mehko polento, dodamo še malo vode. Na ogreta krožnika naložimo polento, nanjo dušeno cikorijo in prelijemo s sardelno omako.