Belušna cikorija s sardelno omako
Sestavine
- 1 manjša glava cikorije (puntarelle)
- 2 stroka česna
- 4 sardelni fileji v olju (inčuni)
- 10 žlic olivnega olja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 žlica limonovega soka
- sol, črni poper
- 200 g debelih špagetov (pici)
- 5 žlic drobtin
- 2 žlici ghee masla
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- naribana lupina bio limone
- 2 žlici naribane dimljene skute

Uvod
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Rebula 2007, Brandulin
Sardelne fileje odcedimo in drobno narežemo. Manjši strok česna olupimo in sesekljamo. Oboje stresemo v blender skupaj s kisom, limonovim sokom in 6 žlicami olja ter miksamo toliko časa, da dobimo gosto omako. Začinimo jo s soljo in poprom.
V vreli slani vodi skuhamo testenine po navodilu z vrečke na zob (al dente). Medtem v majhni ponvi segrejemo ghee maslo, vmešamo drobtine in jih pražimo na srednji temperaturi do zlato rjave barve. Rahlo jih solimo in popramo.
Cikorijo očistimo in debelejše poganjke po dolgem prerežemo na polovico. Preostali olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in cikorijo pražimo na srednji temperaturi 5 do 7 minut, vmes jo večkrat obrnemo.
Odcejene picije oz. špagete zamešamo skupaj s peteršiljem v drobtine. Na ogreta krožnika naložimo testenine in pečeno cikorijo. Testenine potresemo z limonovo lupinico in dimljeno skuto. Cikorijo pa prelijemo s sardelno omako in še vroče postrežemo.