Belušna cikorija s sardelno omako
Sestavine
- 1 manjša glava cikorije (puntarelle)
- 2 stroka česna
- 4 sardelni fileji v olju (inčuni)
- 10 žlic olivnega olja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 žlica limonovega soka
- sol, črni poper
- 200 g debelih špagetov (pici)
- 5 žlic drobtin
- 2 žlici ghee masla
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- naribana lupina bio limone
- 2 žlici naribane dimljene skute

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Rebula 2020, Santei
Sardelne fileje odcedimo in drobno narežemo. Manjši strok česna olupimo in sesekljamo. Oboje stresemo v sekljalnik skupaj s kisom, limonovim sokom in 6 žlicami olja ter miksamo toliko časa, da dobimo gosto omako. Začinimo s soljo in poprom.
V vreli slani vodi skuhamo testenine na zob (al dente). Medtem v majhni ponvi segrejemo ghee maslo, vmešamo drobtine in pražimo na srednji vročini do zlato rjave barve ter rahlo solimo in popramo.
Belušno cikorijo očistimo in debelejše poganjke po dolgem prerežemo na polovico. Preostali olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in cikorijo pražimo na srednji temperaturi 5 do 7 minut, vmes jo večkrat obrnemo. Po 3 minutah praženja dodamo še narezani česen.
Odcejene testenine zamešamo skupaj s peteršiljem v drobtine. Na ogreta krožnika naložimo testenine in jih potresemo z limonovo lupinico in naribano dimljeno rikoto. Na drugo stran krožnika naložimo pečeno belušno cikorijo, jo prelijemo s sardelno omako in še vroče postrežemo.