Sestavine

  • 1 manjša glava cikorije (puntarelle)
  • 2 stroka česna
  • 4 sardelni fileji v olju (inčuni)
  • 10 žlic olivnega olja
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 žlica limonovega soka
  • sol, črni poper
  • 200 g debelih špagetov (pici)
  • 5 žlic drobtin
  • 2 žlici ghee masla
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • naribana lupina bio limone
  • 2 žlici naribane dimljene skute

Uvod

Rimljani so nori na puntarello, ona pa je nora na sardelne fileje … A tokrat je ne bomo v solati, čeprav ji tudi popečeni ne bomo odrekli kisline. Najboljši pri belušni cikoriji so notranji poganjki, ki imajo tudi pozimi v sebi toliko sočnosti in svežine, da se z njihovo pomočjo lažje pričaka pomlad. Sardelna omaka je pika na i, zato se je spomnite tudi ob kakšni drugi kuharski priložnosti. Povezovalni člen do picijev, ki so na roko zviti toskanski špageti, torej brez luknje, je limona, a le, če je njena lupina bio....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Rebula 2020, Santei
 
Postopek
1

Sardelne fileje odcedimo in drobno narežemo. Manjši strok česna olupimo in sesekljamo. Oboje stresemo v sekljalnik skupaj s kisom, limonovim sokom in 6 žlicami olja ter miksamo toliko časa, da dobimo gosto omako. Začinimo s soljo in poprom.

2

V vreli slani vodi skuhamo testenine na zob (al dente). Medtem v majhni ponvi segrejemo ghee maslo, vmešamo drobtine in pražimo na srednji vročini do zlato rjave barve ter rahlo solimo in popramo.

3

Belušno cikorijo očistimo in debelejše poganjke po dolgem prerežemo na polovico. Preostali olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in cikorijo pražimo na srednji temperaturi 5 do 7 minut, vmes jo večkrat obrnemo. Po 3 minutah praženja dodamo še narezani česen.

4

Odcejene testenine zamešamo skupaj s peteršiljem v drobtine. Na ogreta krožnika naložimo testenine in jih potresemo z limonovo lupinico in naribano dimljeno rikoto. Na drugo stran krožnika naložimo pečeno belušno cikorijo, jo prelijemo s sardelno omako in še vroče postrežemo.

Oceni