Sestavine

  • 4 rumenjaki
  • 2 beljaka
  • 3 listi želatine
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice bezgovega sirupa
  • 125 ml mleka
  • 175 ml sladke smetane
  • 120 ml limonovega soka
  • 75 g sladkorja
  • 4 stebla limonske trave
  • sveže maline

Uvod

Je mousse pena ali krema? Če bi bil res pena, ne bi imel oblike, če bi bil le krema, ne bi bil tako penasto lahek. Če bezeg še ne cveti, je sok v ozimnici še iz lanske letine, pena pa spomni, da bomo letos spet nabirali. Ne pozabite na maline. Tako dobro se bodo ujele s sirupom limonske trave, da bo po tako lahki in osvežilni sladici vse tisto težko, kar je bilo pred njo, pozabljeno....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 440 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake in sladkor v prahu kremasto stepemo v mešalniku. Bezgov sok in mleko med mešanjem z metlico počasi zavremo.

2

Med stalnim mešanjem počasi dolivamo vroče bezgovo mleko v jajčno kremo in nato posodo postavimo na lonec z vrelo vodo ter nad soparo stepamo do goste kreme. Na koncu vanjo zamešamo ožeto želatino, da se raztopi.

3

Posodo postavimo v hladilnik, da prične krema rahlo želirati. Beljaka stepemo v kremasti sneg. Sladko smetano prav tako stepemo. V rahlo ohlajeno jajčno kremo previdno zamešamo sneg beljakov in stepeno smetano. Napolnimo modelčke in postavimo v hladilnik preko noči.

4

Zavremo limonov sok, sladkor in na manjše kose narezano limonsko travo. Zavremo in kuhamo toliko časa, da se sok zgosti v sirup. Precedimo ga in ohladimo.

5

Pred serviranjem z ostrim nožem zarežemo ob robovih modelčkov, kremo stresemo na krožnike, oblijemo s sirupom in okrasimo z malinami.

Oceni