Sestavine

  • BISKVIT
  • 100 g mehkega masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 2 jajci
  • 100 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • MOUSSE
  • 2 lista želatine
  • 200 g temne čokolade (70 %)
  • 140 ml temnega piva
  • 4 jajca
  • 70 g sladkorja
  • 175 g mehkega masla
  • 250 ml sladke smetane
  • 2 žlici kakava v prahu

Uvod

Za ta recept smo se odločili, ker smo hoteli presekati zagato s penasto kremo, ki jo Francozi imenujejo mousse. Če posnemamo Francoze, jo težko sklanjamo v slovenščini, če jo prevedemo v peno, pa si jo težko predstavljamo kot kremo … Zato naj bo odslej lepo po domače - mus!

Biskvit, čokoladni mus in temno pivo pa ne rešijo le zagate mousse ali pena, temveč tudi dilemo, ali ta kolač še ponoviti. Mus? Obvezno!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Maslo, sladkor in vanilijev sladkor kremasto stepemo. Jajci dodamo eno za drugo, vsako mešamo 1 minuto. Zmešamo moko in pecilni prašek, jo presejemo na masleno kremo in previdno vmešamo.

2

Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj razmažemo testo v pravokotnik (30 x 34 cm). Biskvit pečemo v sredini pečice 15 minut, nato ga zvrnemo na kuhinjsko krpo, katero smo potresli s sladkorjem in odstranimo papir za peko. Biskvit ohladimo.

3

Želatino namočimo v mrzli vodi. Čokolado sesekljamo in stresemo v kozico. Dolijemo 100 ml piva, kozico postavimo na lonec z vročo vodo in čokolado nad soparo stopimo. Vanjo zamešamo ožeto želatino.

4

Jajca ločimo. Rumenjake in sladkor penasto stepemo in postopoma vmešamo mehko maslo ter na koncu še stopljeno čokolado. Beljake s ščepcem soli trdo stepemo in z lopatko previdno zamešamo v čokoladno kremo. Postavimo jo v hladilnik za 2 uri.

5

Model za pečenje (32 x 12 cm) obložimo s prozorno folijo. Biskvit rarzežemo na dva kosa v velikosti 32 x 12 cm in dva kosa v velikosti 32 x 4 cm. Dno in obe stranici obložimo z biskvitom. Dno pokapljamo s preostalim pivom, model do vrha napolnimo s čokoladno kremo in pokrijemo s preostalim biskvitom.

6

Pecivo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči. Pred serviranjem sladko smetano trdo stepemo. Pecivo zvrnemo na servirni pladenj, odstranimo folijo, premažemo s stepeno sladko smetano in potresemo s kakavom v prahu.

Oceni