Biskvit, čokoladni mus in temno pivo
Sestavine
- BISKVIT
- 100 g mehkega masla
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 2 jajci
- 100 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- MOUSSE
- 2 lista želatine
- 200 g temne čokolade (70 %)
- 140 ml temnega piva
- 4 jajca
- 70 g sladkorja
- 175 g mehkega masla
- 250 ml sladke smetane
- 2 žlici kakava v prahu
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 10 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Maslo, sladkor in vanilijev sladkor kremasto stepemo. Jajci dodamo eno za drugo, vsako mešamo 1 minuto. Zmešamo moko in pecilni prašek, jo presejemo na masleno kremo in previdno vmešamo.
Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj razmažemo testo v pravokotnik (30 x 34 cm). Biskvit pečemo v sredini pečice 15 minut, nato ga zvrnemo na kuhinjsko krpo, katero smo potresli s sladkorjem in odstranimo papir za peko. Biskvit ohladimo.
Želatino namočimo v mrzli vodi. Čokolado sesekljamo in stresemo v kozico. Dolijemo 100 ml piva, kozico postavimo na lonec z vročo vodo in čokolado nad soparo stopimo. Vanjo zamešamo ožeto želatino.
Jajca ločimo. Rumenjake in sladkor penasto stepemo in postopoma vmešamo mehko maslo ter na koncu še stopljeno čokolado. Beljake s ščepcem soli trdo stepemo in z lopatko previdno zamešamo v čokoladno kremo. Postavimo jo v hladilnik za 2 uri.
Model za pečenje (32 x 12 cm) obložimo s prozorno folijo. Biskvit rarzežemo na dva kosa v velikosti 32 x 12 cm in dva kosa v velikosti 32 x 4 cm. Dno in obe stranici obložimo z biskvitom. Dno pokapljamo s preostalim pivom, model do vrha napolnimo s čokoladno kremo in pokrijemo s preostalim biskvitom.
Pecivo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči. Pred serviranjem sladko smetano trdo stepemo. Pecivo zvrnemo na servirni pladenj, odstranimo folijo, premažemo s stepeno sladko smetano in potresemo s kakavom v prahu.